Van, amikor hirtelen vezérelt ötletből sütni szeretnék, de egy alapanyag hiányzik a kinézett gluténmentes receptből. Így jártam a minap és kellő magabiztossággal úgy gondoltam, hogy helyettesítem valamivel, ami van otthon. Bátraké a szerencse mentalitás alapján belevágtam egy kevert 100% gluténmentes süti elkészítésébe. Az alap receptben mák, dió, vaj, tojás, cukor és citrom szerepel, ezek közül a dió hiányzott a konyhámból és mivel alapból nem tartalmazott lisztet én a dió helyett gluténmentes lisztkeveréket használtam, gondolván lehet ez egy sima gluténmentes mákospiskóta is. Annyiban tértem még el a recepttől, hogy a lisztet apránként elkeverve adtam a tésztához, nem csak szimplán öntve, ahogy a dióval kellett volna.
Nagyon hamar el is készültem a tésztával, és izgatottan tettem be a sütőbe, hogy vajon mi fog kisülni belőle. 25 perc után szépen feljött és a hústűre se ragadt már rá a tészta, így késznek nyilvánítottam.
Öröm és boldogság volt, csodaszép gluténmentes mákos sütim lett, ami nem mellesleg finom is! Cirka 1 óra alatt elkészültem vele, nálam felkerült a megúszos desszertek listájára.
Íme a gluténmentes recept, immáron módosított formában:
100 g tejmentes margarin
80 g cukor
1 csipet só
4 tojás
150 g darált mák
150 g gluténmentes lisztkeverék
fél kiskanál fahéj
1 evőkanál citromlé
A margarint a cukorral és a sóval kihabosítjuk, majd a tojásokat egyesével hozzáadjuk, és robotgéppel az egészet alaposan átdolgozzuk. A mákot, a fahéjat, a citromlét is hozzáadjuk, és a lisztet apránként elkeverve. Majd jó alaposan összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (20×25 cm-es tepsit használtam), és 180 fokon sütőben tűpróbáig sütjük, ez körülbelül 20-25 perc, sütője válogatja.
Ebben a süteményben az is jó, hogy nem csak gluténmentes de laktózmentes is. És ha netalántán, még a cukor is tiltó listán van, akkor ahelyett is használhatunk pótlásnak valami mást. Így lesz teljesen mindenmentes finomság!
Érdemes kipróbálni, de ha a mák nem az eseted, készítheted dióval is!