Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Hogyan lesz jó rizslisztből a gluténmentes palacsinta!

Gluténmentes palacsinta

Gluténmentes életünk egyik legmegbízhatóbb társa a rizsliszt. Könnyen és olcsón beszerezhető, és elég sok mindenre használható. De nem minden étel elkészítésénél reagál úgy, ahogy a hagyományos búzaliszt, mint például a palacsintánál. Viszont a puding próbája az evés ezért én úgy voltam vele, hogy ki kell próbálni palacsintába is, és ha nem jó, akkor legközelebb mással próbálkozom.  Persze tudom, hogy lehet kapni kifejezetten palacsinta készítéshez lisztkeveréket, de ha minden ételhez külön lisztet veszek, azért az nekem egy kicsit luxus kategória.

Egy kicsit tartottam attól, hogy a rizsliszttel a palacsinta tészta túl folyós lesz, de a napokban olvastam egy receptet, amiben zabpehely hozzáadásával készítették a palacsintát, ezáltal táplálóbb második fogásként kiváló választás lehet. Jó ötletnek véltem, így rögvest ki is próbáltam, csak az én esetemben gluténmentes zabpelyhet használtam darálva (homogénebb lesz így a tészta), és rizsliszttel kevertem. A művelet sikeres volt így bátran merem ajánlani, ha jól kisüthető palacsinta masszára vágyunk.

palacsinta_2.JPG

Íme a teljes gluténmentes recept, ami igazából csak összetevőjében más mint az eredeti:

Hozzávalók:

10 darab palacsintának megfelelő mennyiség

3 db tojás

125 g rizsliszt

25 g darált gluténmentes zabpehely

1 mokkáskanál só

1 kiskanál cukor

200 ml laktózmentes tej

100 ml víz

olaj a serpenyőbe

Leírat:

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Forró vékonyan megolajozott serpenyőben a gluténmentes palacsintákat egyesével kisütjük. Arra fontos odafigyelni, hogy minden alkalommal, amikor merítünk a tálból, előtte keverjük össze a masszát, ugyanis a liszt könnyen leülepedhet a tál aljára.

Ha mind a 10 palacsinta elkészült, ízlés szerint ízesíthetjük, a variációk tárháza szinte végtelen, ki hogyan szereti. Lekvárral, kakaóval, fahéjjal, nutellával, pudinggal, túróval…..mindenhogy finom! Nekem speciel a nutellás a kedvencem, de ha egy kicsit kalória szegényebben ennénk, akkor lehet akár vegán mogyoróvajat is kenni rá, és karikázhatunk a tetejére banánt is. Banános-csokis gluténmentes palacsinta….mennyei finom!

Ha kedvet kaptál hozzá, akkor jó sütögetést kívánok!