Gluténmentes életem során sokszor kell leleményesnek lenni a konyhában. De van úgy, hogy kitalálod mit ennél, és amikor neki állnál elkészíteni, akkor kiderül, hogy az egyik alapanyag hiányzik.
Így jártam a minap én is. Gluténmentes mákos gubát szerettem volna készíteni, de a mák hiányzott. Első kétségbeesésem után körbenéztem a konyhaszekrényben, hogy hátha találok valamit, és jött is a mentőötlet. Volt dióm! Persze úgy voltam vele, ha van mákos és diós kalács, akkor miért ne lehetne gluténmentes diós guba, mákos helyett. Gondoltam, egy próbát megér!
Fogtam a gluténmentes mákos guba alapreceptemet és a mák helyett egyszerűen diót használtam. Nyilván más lesz az ízvilág, de nekem így is bejött, és ha szereted a diót, akkor ez sem rossz alternatíva ebédnek a leves mellé.
Gyors és viszonylag költséghatékony, bár a gluténmentes édes kifli nem egy olcsó tétel. Viszont ha ügyes vagy, és van időd, a kiflit te is megsütheted. Én bevallom, még nem próbálkoztam saját készítésű gluténmentes kiflivel, nem voltam elég bátor hozzá. A kelt tészták nekem valahogy sosem sikerülnek, így jobbnak látom inkább megvenni, biztos, ami biztos alapon.
Így most megosztom veletek a gluténmentes diós guba receptjét, amit nyugodt szívvel lehet mákkal is készíteni, hiszen eredetileg azzal készül.
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 db gluténmentes kifli (én SCHÄR édes kiflit használtam)
3 tojássárgája
150 ml laktózmentes/vegán tej
4 ek cukor vagy bármilyen cukorpótló
100 g darált dió (én mindig Kalifa márkát veszek, mert abban keresztszennyeződésként sem fordul elő glutén)
A mártáshoz:
2 ek cukor
20 g gluténmentes vaníliás pudingpor
300 ml laktózmentes/vegán tej
A gluténmentes diós guba tetejére:
3 db tojásfehérje
1 ek cukor/cukorpótló
A karikákra vágott kifliket hőálló tálba tesszük. A tojássárgáját a tejjel kikeverjük, és a kiflikre öntjük. A cukorral elkevert darált dióval megszórjuk, és alaposan összeforgatjuk. A mártáshoz a cukorral kikevert pudingport a tejben megfőzzük, majd ha besűrűsödött, ezt is a kiflikarikákra öntjük, és az egészet jól átforgatjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, a cukrot hozzáadjuk, és tovább verjük. Végül a diós guba tetején eloszlatjuk, majd 175 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Szerintem nagyon guszta lesz az eredmény, akár rögtön melegen, de kissé kihűlve is isteni finom.

Főétkezésnek, és vacsorának is megteszi a gluténmentes diós guba, vagy akár mákos is, ki mit szeret.
Ha kedvet kaptál a recepthez, akkor jó sütést kívánok!
Ui: Olyan megnyugtató érzés, hogy a tudomány fejlődésének köszönhetően, cöliákiásként sem kell lemondani a hagyományos lisztes ételekről, mert szerencsére, tényleg mindenre van megoldás. Mert lehetne ugyan a gyerekkori lisztes kedvencek nélkül élni, de én nem szeretném őket nélkülözni. És ha egy kicsit más is az íze, vagy az állaga a gluténmentes liszt miatt, visszaadja azt az érzést, amit keresek abban az ételben.