Gluténmentes Édesség

Molnár Klára – “Egyél jól, legyél jól!”

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Citromos mákos süti glutén, laktóz, cukor és tojás mentesen karácsonyra

Gluténmentes karácsonyi süti

Gluténmentes életem első karácsonyi sütijét készítettem el, ami nem csak glutén, hanem minden mentes is.

Bár még van pár hét karácsonyig, de ilyen komplikált étkezésnél muszáj kikísérletezni, mi az, ami működik, és fel lehet vele dobni az ünnepi asztalt.

Ez a gluténmentes lisztből készült kiszúrós süti nem egy hagyományos receptúra, de egyszerű és finom, ezért bátran ajánlom kezdő konyhatündéreknek is.

Nem csak gluténérzékenyek, de más ételintoleranciában is szenvedők is kipróbálhatják, mivel tojást, cukrot és laktózt sem tartalmaz. Pusztán egészséges hozzávalókat, mint például a mák, citrom, dióvaj, kókuszolaj, mandula, méz. Gyakorlatilag javarészt fel is soroltam a gluténmentes süteményem tartalmát.

Manapság nem nagyon szeret senki blogot olvasni, így nem is szaporítom tovább a szót.

Jöjjön egy karácsonyi gluténmentes édesség receptje:

Hozzávalók

60 g kókuszolaj + 30 g krémes dióvaj (pl. kesudió-, manudula-, vagy mogyoróvaj)

60 g méz

100 g gluténmentes lisztkeverék (én Miklos’ universál mix lisztkeveréket használtam)

40 g őrölt mandula

3 evőkanál mák

1 db citrom reszelt héja

1 csipet tengerisó

Elkészítés

A kókuszolajat és a dióvajat a mézzel habosra keverjük.

Majd hozzáadjuk a gluténmentes lisztet, a mandulát, a mákot, a citromhéjat és a sót, és sima tésztává gyúrjuk.

A tésztát lefedve körülbelül 30 percre hűtőbe tesszük. Az idő elteltével kivesszük a hűtőből, kettévágjuk, és 4-5 mm vastagra nyújtjuk egy alaposan kilisztezett felületen (erre is gluténmentes lisztet használva). Ez nem fog olyan egyszerűen működni, mert a tészta szárazabb, mint a hagyományos süti tészta. De nem kell aggódni, ha óvatosan nyújtod, akkor sikerülni fog!

A sütőt előmelegítjük 180 fokra alul-felül sütéssel. És a tésztából kedvünk szerint formákat szaggatunk, melyeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk. Nekem 20 darab gluténmentes süti jött ki a 2 adag tésztából.

Végül 9-11 perc alatt készre sütjük, figyelve arra, nehogy túlsüssük. Amint picit barnul a sütik széle, azonnal vegyük ki a sütőből, mert akkor már egész biztosan jók. Hagyjuk a tepsin kihűlni, mert melegen még puhák, és könnyen megsérülnek.

És már fogyaszthatjuk is, de akár egy jól zárható edényben hosszabban tárolható, ha előre akartok az ünnepre készülni.

Ez egy könnyed, ropogós, citromos gluténmentes sütemény, amit legalább egyszer érdemes kipróbálni. És az elkészítési ideje se hosszú, körülbelül 45-50 perc.

Ha kedvet kaptatok hozzá, akkor jó szórakozást kívánok a sütéshez!