Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes zabkeksz, különleges karácsonyi kivitelben

Gluténmentes zabkeksz cukor nélkül

Gluténmentes életem előtt nagy keksz fanatikus voltam, jöhetett bármilyen formában, ízben, minden alkalomra, de az ételintoleranciám közbeszólt a szenvedélyemnek. Igaz, hála az égnek, számtalan gluténmentes keksz van a szupermarketek polcain, de a választék valahogy mégsem az igazi, plusz kétszer annyiba kerül.

Választhattam, hogy vagy kevesebb kekszet fogyasztok, vagy mélyebben nyúlok a zsebembe. De én nem adom fel egykönnyen, és úgy döntöttem, nem mondok le a sok kekszről, inkább megsütöm magam a gluténmentes kekszemet.

Az egyik nagy kedvencem volt a zabfalatok a Győri keksztől, reggel a kávémhoz nagyon szívesen fogyasztottam, és ezidáig nem is találtam még hasonlót sem a boltok polcain. De ha sokat böngészi a netet az ember lánya, akkor kincsekre, és rég áhított recepteket találhat. Így jártam én is, és mivel olyan egyszerű volt a receptúrája, nem haboztam sokat, neki is álltam.

Ráleltem a tökéletes gluténmentes zabkekszemre! Valóban nagyon hasonlít arra a megszokott ízre, amit kerestem, és külön pirospont, hogy cukor felhasználása nélkül készül. Teljesen egészséges, kevés alapanyagból, és 20 perc alatt összeállítható, és 12 perc alatt kisül. Komolyan mondom, isteni ez a gluténmentes zabkeksz!

Az ünnepek közeledtével egy speciális karácsonyi verziót készítettem, de bármilyen formával lehet dolgozni. Ez csak hangulat függő, meg persze attól is függ, milyen kiszúró formánk van kéznél.

És akkor érkezik a lényeg, íme a gluténmentes zabkeksz receptje:

Körülbelül 25 db sül ki belőle.

50 g magozott datolya

40 ml forrásban lévő víz

50 g mandula

1 evőkanál almapüré

50 g kókuszolaj (kenhető szobahőmérsékleten)

150 g gluténmentes zabpehely

1 csipet só

A datolyát apróra vágjuk, és felöntjük a forrásban lévő vízzel. A mandulát zsiradék nélkül röviden megpirítjuk, amíg az aromája előjön. Hagyjuk kissé kihűlni, és finom liszté daráljuk (én kávédarálót használtam erre a célra).

A beáztatott datolyát villával finomra pürésítjük, vagy használhatunk botmixert vagy aprítót. Adjuk hozzá az almapépet és a kókuszolajat, majd keverjük össze alaposan. Keverjük össze az összes száraz hozzávalót egy tálban. Adjuk hozzá a datolyapürét a száraz hozzávalókhoz, és gyúrjuk sima tésztává. Ha a tészta túl omlós ahhoz, hogy kinyújtsuk, adjunk hozzá még egy kis almapépet.

Nyújtsuk ki a gluténmentes tésztánkat két sütőpapír között kb. 3 mm vastagra, és tetszés szerint, vagy alkalomhoz illően szaggassuk ki.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kekszet, és körülbelül 30 percre hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul. A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó / felső sütésen, vagy légkeverés esetén 160 fokra. Süssük a gluténmentes sütiket enyhén barnára, körülbelül 12 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni, és fogyasszuk kedvünkre.

Gluténmentes zabkeksz

A gluténmentes zabkeksz jól záró edényben, akár több hétig is eláll, ezt az eredeti recept írja, és sose jutok el odáig, hogy bármiféle édességet hetekig tároljak…

Mennyei testnek és léleknek, karácsonyi gluténmentes édességnek is kiváló lehet.

Szívből ajánlom!