Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

30 PERC LAST MINUTE GLUTÉNMENTES ZSEMLE

Gluténmentes magvas zsemle

Gluténmentes életemben az egyik legjobb társam és támaszom a barátnőm, aki bár sajnos messze él tőlem, Németországban, de heti szinten tartjuk a kapcsolatot. Németországban nagy divat a holisztikus táplálkozás, ami magába foglalja, hogy az ételeket a legtermészetesebb állapotában fogyasszunk egészségünk, és jólétünk érdekében. Barátnőm által én is elég jól informált lettem ezekkel a dolgokkal, és saját maga által tesztelt recept ötleteket kapok tőle, megspékelve gluténmenetes változatban, hogy nekem is megfelelő legyen. Cöliákia kompatibilis!

Ritka alkalom, hogy kóstolhatom is, amit süt, most ebben a szerencsében részesültem. Eredetileg ez egy teljes kiőrlésű zsemle, de az én kedvemért gluténmentes változatban készítette el, viszont nem csak glutént nem tartalmaz, hanem tojást sem és laktózt, élesztőt sem. Pont nekem való!

 Annak ellenére, hogy kovászt és élesztőt sem tartalmaz, valóban zsemle íze lett.  A chia magnak és a zabtejnek köszönhetően a zsemlék belül továbbra is bolyhosak, kívül ropogósak, mint a hagyományos zsemle.

Mivel gyorsan elkészíthető kiváló választás vasárnapi villásreggelihez.

Lássuk is a gluténmentes magvas zsemle receptjét egyenesen Németországból:

 4 nagy vagy 6 kis zsemléhez

1 evőkanál chia mag

 3 evőkanál víz

 220 ml (gluténmentes) zabtej

1 evőkanál almaecet

 250 g hajdinaliszt

 1 evőkanál útifű maghéj

 1 tk sütőpor

 1/4 teáskanál szódabikarbóna

 1 teáskanál tengeri vagy kősó

 2 evőkanál napraforgómag

 2 evőkanál őrölt lenmag

 Szezám és mák a szóráshoz

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-os légkeveréses sütőre (200 °C alsó és felső sütés). Keverjük össze a chia magot 3 evőkanál vízzel, és tegyük félre. Pár perc múlva ismét keverjük meg. A zabtejet elkeverjük az almaecettel, és félretesszük. A gluténmentes lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és sóval jól összekeverjük. A napraforgómagot és a lenmagot is keverjük össze. A habverővel összekeverjük a zabtejet és a chia mixet, hogy kicsit habos legyen. A nedves hozzávalókat fakanállal hozzáadjuk a szárazhoz.

 Enyhén nedves kézzel 4-6 cipót formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A kenyeret megszórjuk szezámmaggal és mákkal, és körülbelül 25 percig sütjük.

Gluténmentes magvas zsemle sütőben

Frissen, ropogósan élvezhetjük is a gluténmentes pékárunkat rövid időn belül!

Plusz bónusz, hogy ha gluténmentes étrendet kell követned, akkor nem árt rostban gazdag ételeket magadhoz venni, és ez a zsemle minden igényt kielégít, teli van rosttal a magok által, és nem tartalmaz semmi emésztésre káros alapanyagot.

Gluténmentes magvas zsemlék

Mennyei testnek és léleknek, mert az otthon sütött zsemlével és kenyerekkel pontosan tudod, mi van bennük. Nem mindenkinek van a közelben hagyományos biopék, akiben megbízhat. Ezek a zsemlék 100 százalékban gluténmentesek.

 Konyhai tipp: Chia mag helyett lenmag is használható. Ehhez keverjünk össze 1% evőkanál zúzott lenmagot 4 evőkanál vízzel. A recept azonban barátnőm szerint jobban működik chia maggal.

Drága barátnőmnek hála, ma finom gluténmentes zsemlét ehettem reggelire, és ez már nagyon hiányzott. Mert nem igazán ízlett a szupermarketekben kapható gluténmentes zsemle, valahogy íztelen és száraz, na ezzel a zsemlével nincs ilyen gond!

Biztos vagyok benne, hogy én is kifogom próbálni, és benneteket is csak erre tudlak biztatni!

Jó szórakozást a sütéshez!