Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes rizspuding egyszerűen, cukor nélkül

Gluténmentes rizspuding

Gluténmentes életem során rájöttem, hogy minden ételnek el lehet készíteni az egészséges/bio változatát. Úgy vagyok vele, hogy ki kell próbálni mindent, maximum nem ízlik, és máskor nem készítek olyat.

A minap egy német holisztikus táplálkozást kedvelő blogger oldalán találtam ezt a gluténmentes bio rizspudingot. Kvázi tejberizs, csak éppen egészséges alapanyagokból és cukor nélkül készül, és a rizspuding elnevezés talán kicsit előkelőbben hangzik.

Bio basmati rizs, növényi tej, és vaníliaaroma: ez az összes alkotóanyaga, a díszítéshez fahéj vagy bármilyen gyümölcsbefőtt. Igazán nem kerül sokba az elkészítése. Glutén, laktóz és cukormentes, tehát teljesen egészséges.

Én a dm-ben vettem a Bio rizst, egy kicsit tartottam tőle, és valóban van egy kis számomra első kóstolásra furcsa íze, de lehet, csak szokatlan, végtére is basmati, tehát nem „mezei”. Ahogy a receptúrában olvasni fogjátok, ezt a fajta rizst elő kell áztatni, hogy ne legyen nagyon kemény az állaga.

Az eredeti receptúrától azzal is eltértem, hogy nem növényi tejet használtam, hanem laktózmenteset, de ez szerintem nem rontott rajta. A vaníliaaroma egy kicsit édesíti, és nem is kell hozzá cukor, így is kellemes ízvilágot kölcsönöz neki.

Fahéjjal vagy gyümölcsbefőttel lehet tálalni. Én a gyümölcsre szavazok, azzal finomabb lett, zamatosabb, és egy csöppet meg is édesíti. Ez nekem mindig fontos, mert igazán édesen szeretem az életet!

Íme részletesen a gluténmentes bio rizspuding  receptúrája:

150 g Bio basmati rizs

500 ml laktózmentes tej/növényi tej

1 kis kanál vaníliaaroma

egy csipet tengeri só

Feltéthez: gyümölcsbefőtt vagy fahéj

Gluténmentes rizspuding

A rizst beáztathatjuk minimum félórára egy tálba, de ez a mozzanat elhagyható, csak akkor keményebb lesz a rizs. A lényeg, hogy jól mossuk át a rizst.

Feltesszük a laktózmentes tejjel főni, és addig főzzük, amíg nem szívja fel teljesen a folyadékot a rizsünk. Ez körülbelül 40 percet vesz igénybe, közben néha meg kell kevernünk.

Ha kész, akkor beletesszük a vaníliaaromát, a csipetnyi sót és jól összekeverjük.

És készen is vagyunk a gluténmentes rizspudinggal, tálaláskor rátesszük a gyümölcsbefőttet ízlés szerint adagolva, vagy meghintjük fahéjjal. Én mindkettőt kipróbáltam, nálam a gyümölcsös volt a nyerő.

Ehetjük melegen vagy hidegen is a gluténmentes rizspudingot, mindenhogy jó.

Összességében azért nem annyira nyerte el a tetszésemet a bio rizspuding, szerintem jobb a sima tejberizs, azt amúgy is nyugodtan lehet fogyasztani gluténmentes diétában. Úgy döntöttem legközelebb sima rizzsel fogom elkészíteni, talán úgy jobban is fog hasonlítani a hagyományos tejberizshez, amit én szeretek.

Egy azonban biztos, a gyümölcsbefőtt és a vanília aroma bőven elég hozzá, hogy kellően édes legyen, ezek után a mezei tejberizsemhez sem fogok cukrot tenni.

Ha kísérletező kedvűek vagyunk, akkor érdemes mindig valami újat kipróbálni, hisz ezáltal tágul a világ, ezt az életszemléletet próbálom én is magamévá tenni.

Mindezt gluténmentes verzióban, mert tudjuk, ha jól eszünk, akkor jól leszünk!

Jó kísérletezést kívánok!