Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes és vegán mogyorós sütemény, vanília fagylalttal

Gluténmentes mogyorós süti fagyival

Gluténmentes süteményekből sosem elég, így egy kicsit megpihenve, de még mindig az ünnepek hangulatában, készítettem egy egyszerű és különleges egészséges desszertet.

Mogyoró, gluténmentes lisztkeverék, zabpehely a fő alkotó elemei, általában laktózmentes tejet használok, de most kókusz tejet vettem, és édesítésnek kókuszvirág cukrot használtam. Mindent az egészséges étkezésnek vetek alá!

Egy nagyon édes, és tömény gluténmentes édesség kerekedik ki belőle, már egy szelettől is telítődik az ember. Ha legközelebb készítem, biztosan kevesebb cukrot teszek bele. Ezt a süteményt akkor tudom ajánlani, ha tényleg édes szájú az ember, akkor biztosan kedvenc lesz.

Tálaláskor vegán vanília fagylalttal bolondítottam meg, így lett egy egyszerű gluténmentes süteményből előkelő desszert, melynek a vendégváró asztalon is lehetne helye.

Fentebb említettem, hogy ünnepi hangulatot idéző édesség következik, ennek csak az az oka, hogy mézeskalács fűszerkeverék került a gluténmentes tésztába, és ettől lesz egy kicsit karácsonyi, de hideg téli estékre, bekuckózós hétvégékre, kiváló választás a hangulat megédesítésére.

Ha kellően felkeltettem az érdeklődést, akkor jöjjön a gluténmentes receptúra:

Hozzávalók:

150 g pirított mogyoró

100 g étcsokoládé (vegán)

300 g gluténmentes lisztkeverék (Barbara sütéshez, főzéshez lisztkeveréket használtam)

30 g burgonyakeményítő

1 evőkanál sütőpor

Egy evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (gyömbér, szegfűszeg, vanília, szerecsendió, fahéj, kardamom fűszerek keveréke, akár külön-külön is használva, ízlésnek megfelelően)

1 csipet tengerisó

300 ml gluténmentes kókusz tej vagy bármilyen növényi tej

50 ml ásványvíz

130 g kókuszvirág cukor vagy más édesítő

60 g alma pép

60 ml olívaolaj

20 g gluténmentes zabpehely

vegán vanília fagylalt

A mogyorót aprítógépben vagy turmixgépben finom lisztté daráljuk. Az étcsokoládét apróra aprítjuk.

Egy keverőtálban keverjük össze a darált mogyorót, a lisztet, a burgonyakeményítőt, a sütőport, a fűszereket, a sót és a kókuszvirágcukrot.

Keverjük össze az összes nedves összetevőt egy másik tálban. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és óvatosan keverjük össze. Ha a tészta túl keménynek tűnik, adjunk hozzá még egy evőkanál ásványvizet (én nem tettem bele, de lehet érdemes, hogy könnyebb legyen a tészta és jobban át tudjon sülni). Ezután beleforgatjuk a gluténmentes zabpelyhet és a csokoládét.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó és felső sütésen. A tésztát kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és körülbelül 40-50 percig sütjük, amíg a tészta nem ragad a beleszúrt tűhöz.

Hagyjuk rövid ideig hűlni a gluténmentes süteményt, és tálaláskor vegán vanília fagylalttal spékeljük meg, de önmagában is finom.

Egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető édesség, de még sem a szokványos, és ami a legfontosabb, hogy jó a gyomornak és jó a léleknek.

Nem is kell más a szürke januári napokra, mint egy mennyei édesség, ami feldobja a napunkat.

Puding próbája az evés, tartja a mondás és ez a gluténmentes édességekre is igaz!

Jó szórakozást, kívánok az elkészítéséhez!