Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Glutén-, laktóz- és cukormentes muffin

Gluténmentes muffin

Gluténmentes muffin elkészítése nagyon egyszerű és gyors. Nekem első kísérlet volt, nem vagyok teljesen elégedett az eredménnyel, de azért megosztom.

Édesanyám gluténmentes muffin receptjét próbáltam ki, és nála nemcsak az íze volt tökéletes, hanem a külleme is. Ezért feltételezem, hogy a recept jó, csak én nem voltam elég ügyes cukrász. De nem keseredünk el, hiszen gyakorlat teszi a mestercukrászt is!

A hozzávalókat potom összegért lehet beszerezni, ezen kívül szükségünk lesz még egy muffin sütőformára, és muffinkosárra. Ezt én a Pepcoban vettem szilikonból, mert így többször is felhasználható, és tényleg nem ragad bele a gluténmentes muffin.

Szerintem az ízét nem lehet elrontani, inkább csak a kinézetében lehet hiba. Nálam az volt a probléma, hogy a sütőben szépen feljött a gluténmentes muffinom, de amikor kivettem, egy csöppet összeesett. Sajnos, még nem jöttem rá, hogy ez miért történik, de a piskótatésztákkal is ez a probléma szokott fennállni.

Nem is szaporítom tovább a szót, manapság úgy is mindenki szeret hamar a lényegre törni, íme a gluténmentes, laktóz- és cukormentes muffin receptje:

12 db gluténmentes muffin elkészítésére elegendő alapanyagok.

180 g gluténmentes liszt (miklos’ universal mix lisztet használtam, általában a süteményeknél be szokott válni)

100 g kókuszvirág cukor (itt lehet más alternatívát is választani cukor pótlás gyanánt)

0,5l laktózmentes, vagy növényi tej

1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)

1 teáskanál sütőpor (ebből nem szoktam gluténmentest választani, a sima Dr. Oetker márkájút veszem, nincs rajta feltüntetve olyan, ami miatt nem lehetne cölisként használni)

0,5 dl olaj

2 evőkanál laktózmentes natúr joghurt

1 maréknyi mazsola (szintén elhagyható, bár én nagyon szeretem, és ez ad neki egy extra ízvilágot)

Veszünk egy nagy tálat, és az összes alapanyagot egyenként beletesszük. Kézi vagy elektromos habverővel alaposan összedolgozzuk a glutén- és laktózmentes alapanyagokat. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütésre állítva. Fogjuk a muffinsütőnket, beletesszük a szilikon muffin kosarakat, és a már jól homogenizált gluténmentes muffin tésztánkat belekanalazzuk egyenként a kosarakba. Én fagyiskanalat használtam, és abból 3 kanállal lapátoltam bele egy muffin formába. Végül a felmelegített sütőbe tesszük, és egy félóra alatt készre sül, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban jól megsült a gluténmentes muffinunk.

Mint már említettem, a sütőben gyönyörűen feljött nekem is, csak amikor kivettem, akkor történt egy kis malőr, ami egy kicsit lehangolt. De amint beleharaptam, meg is nyugodtam, mert nem ragad bele a szilikonkosárba, így annyira csúnya sem volt; és az íze: mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. Isteni finom lett ez a gluténmentes muffin, és jó pár napig friss is marad, nem szárad ki.

Megjegyezném, hogy Anyukám papír muffin kosarat használt, aminek a tetejét, oldalát vékonyan megkente vajjal, hogy ne ragadjon bele a gluténmentes süti, és ez is bevált.

Minden jó, ha jó a vége, ahogy a mesékben is lenni szokott. Finomnak finom lett, egy kis szépséghiba belefért, de legközelebb már biztosan sikerül, hiszen, ha más el tudja készíteni a fenti recept alapján, akkor nekem is sikerülni fog egyszer.

Érdemes kipróbálni, ha van kedvetek hozzá!

Megjegyzés: megkérdeztem Édesanyámat, hogy ő milyen gluténmentes lisztkeveréket használt, ő a Lidl saját márkájú lisztkeverékét (Free from glutén universal mix) használta. Következő sütésem alkalmával, ezzel fogom elkészíteni.