Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes narancsos kuglóf, a húsvéti asztalra

Guténmentes kuglóf

 Ez a gluténmentes húsvéti kuglóf recept eredetileg búzalisztből készül, de már bátor vagyok, és simán elkészítek mindent cöliákia kompatibilis lisztből.

Persze van benne rizikó, mert mint tudjuk, nem minden gluténmentes liszt jó mindenhez. De arra gondoltam, hogy egy kifejezetten süteményekhez való lisztkeverékkel próbálkozom. A már többször bevált Miklos’ universal mix liszt keverékre esett a választásom. És nagyon jó döntés volt, mert sikerrel abszolváltam a húsvéti kuglófom gluténmentes változatát.

Nem mondom, hogy egyszerű az elkészítése, de nem az ördögtől való, kezdő cukrászok is nyugodtan belevághatnak. Elég pepecs munka, sok tál kell hozzá, tehát sok lesz a mosogatni való utána. De higgyétek el, megéri, mert nagyon finom, és puha kalácsszerű kuglóf sül ki belőle.

Árkategóriában se drága, majdhogynem minden hozzávaló megtalálható egy alap felszereltségű konyhában. Nekem csak 1 db narancsért kellett elszaladnom a helyi zöldségeshez.

Kicsit idő igényes, és minimum 50 perc kell a sütéshez, de míg sül, addig például el lehet takarítani a romokat a konyhában.

Én most valóban büszke vagyok, mert nagyon szép lett a gluténmentes kuglófom, sajnáltam is felszeletelni. De muszáj volt, ha a húsvéti ünnepeket akarom vele megédesíteni.

Nem egy diétás édesség, de lehet cukor helyett cukorpótlót használni, és aki kísérletező típus, és nem kell biztosra menni, esetleg megpróbálhatja tojás pótlóval is.

Nekem most tutira kellett mennem, így a liszt kivételével, mindent pontosan úgy csináltam, mint ahogy az eredeti receptben le volt írva.

Most pedig jöjjön a lényeg, íme a gluténmentes húsvéti kuglóf receptúrája:

Hozzávalók:

13 dkg margarin

25 dkg kókuszvirág cukor/ sima cukor

4 db tojás

1 dl laktózmentes tej

30 dkg gluténmentes lisztkeverék ( Mikos’ Universal Mix )

egy csomag sütőpor

1 evőkanál cukormentes kakaópor

1 db narancs reszelt héja

porcukor, a szóráshoz

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejet. Jól elkeverjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a cukros-tojássárgájás keverékhez adjuk. Ezután rászitáljuk a gluténmentes lisztet és a sütőport, közben alaposan homogenizáljuk.

A tészta egyharmadát visszatesszük a tojásfehérjés tálba, és elkeverjük benne a kakaóport. A kétharmadába belereszeljük a narancs héját.

Kivajazott kuglófformába öntjük a fehér tésztát, majd ráborítjuk a kakaósat, és egy kicsit összekeverjük, hogy márványos legyen.

180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. Mielőtt kiszedjük a formából, hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük és szeleteljük.

Nekem gyönyörű arany barnára sült, viszont egy pillanatra megijedtem, mert nagyon nehezen jött ki a formából, de egy kicsit meglazítottam kenőkéssel a forma oldalán, és egyszer csak épségben kicsúszott. Szeletelés közben sem esett szét, és hát az íze, az mesés! Nekem legalábbis nagyon ízlett.

Gluténmentes kakaós narancsos kuglóf

Egy mindenevő ismerősömmel is megkóstoltattam, és azt nyilatkozta, hogy semmi különöset nem érez rajta, nem tűnt fel neki, hogy nem hagyományos lisztből készült. Ez jó, mert én sajnos már nem nagyon emlékszem milyen a sima lisztből készült sütemény, de jó tudni, hogy hasonló, tehát nem kell nélkülöznöm a régi ízeket.

Sok fajta gluténmentes sütemény lehet a húsvéti asztalon, de ha csak egyet akarsz készíteni, akkor az a kuglóf legyen, mely hagyományosan húsvéti édességnek számít. Magában, vagy lekvárral megbolondítva, reggelire vagy csak desszertnek, igazi húsvéti miliőt varázsol otthonunk vendégváró asztalára.

Ne habozzatok, ha van kedvetek, süssétek meg! Kedvenc mondásom, itt is megállja a helyét, a ”puding próbája az evés”.

Kellemes húsvéti készülődést!