Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes muffinsütés 2. felvonás – „Barbara lisztkeverékkel sütés-főzéshez”

Gluténmentes muffin új

Gluténmentes liszt sokfajta van a piacon, de nem mindegyikkel lehet elkészíteni mindent tökéletesen. Igaz, sok esetben rá van írva a csomagolásra, hogy mihez ajánlják, de ez sem kőbe vésett szabály. Így leginkább a saját tapasztalatunk alapján jövünk rá, mihez, milyen fajta lisztkeveréket használjunk.

Ha rendszeresen látogatod a blogomat, akkor tudod, hogy az előző receptem is gluténmentes muffin volt. Ez amellett, hogy az íze isteni finom lett, külsőre nem lett olyan szép, mivel sütés után összeestek. De attól, hogy valami nem szép, jó még lehet, és az ízlelőbimbóink értékelhetik. Ezért úgy voltam vele, hogy megéri megírni, és közszemlére tenni.

Már akkor elhatároztam, hogy elkészítem más fajta gluténmentes liszttel is, így nem is haboztam sokáig. Szerencsére, találtam egy másik receptet, ami remek alkalom lett egy újabb próbálkozáshoz.

Ez a mostani gluténmentes muffin recept pont olyan egyszerű és gyors, mint az előző. És véleményem szerint elronthatatlan. Az összetevők is majdhogynem ugyanazok, csak másik liszttel készítettem, és most nem kókusz cukrot tettem bele, hanem simát. Nem hinném, hogy a kókusz cukor volt a bűnös abban, hogy nem lettek szépek a muffinok, inkább a gluténmentes lisztkeverékben látom a hiba kulcsát.

Mindig mondom, az ördög a részletekben rejlik, elég egy kis változtatás, és máris sikerülhet az, ami előzőleg nem. Persze egy kicsit magamnak is írom, hogy nem kell kétségbe esni, ha valami nem sikerül elsőre, kísérletezni kell apró változtatásokkal, és előbb vagy utóbb sikerülni fog. Sajnos én hajlamos vagyok az első sikertelen próbálkozás után kiborulni, de utólag mindig belátom, hogy felesleges!

Nem is húzom tovább az időt, jöjjön a lényeg, a gluténmentes muffin receptúrája:

6 db muffinra elegendő alapanyagok (ha 12 db-os a muffin sütőformád, akkor egyszerűen duplázd meg a mennyiségeket).

1 db tojás

50 g cukor

60 g laktózmentes margarin (felolvasztva, így nem lesz csomós a tészta)

90 ml laktózmentes tej

125 g Barbara gluténmentes lisztkeverék sütéshez, főzéshez

1 csomag vaníliás cukor

2 teáskanál sütőpor

egy marék mazsola (elhagyható)

Az elkészítés metódusa roppant egyszerű. Fogsz egy tálat, minden alapanyagot beleraksz, és alaposan összedolgozod. Én kézi habverővel dolgoztam, de lehet ezt elektromossal is, ki hogyan szereti. Majd fogod a muffin tepsidet, teszel bele muffin sütőpapírokat. Én szilikonosat használok, ami azért jó, mert egyáltalán nem ragad bele a gluténmentes muffin, és többször is felhasználható. Nekem ez nagyon bevált, már az előző sütésnél is. Közben a sütőt előmelegíted 180 fokra, és míg az felmelegedik, szépen beleöntöd vagy belekanalazod a muffin formákba a tésztát. Én ismét fagyiskanalat használtam. 20-30 perc alatt (sütője válogatja) megsül. Ezúttal pontosan 30 perc leteltével nyitottam ki csak a sütőt, és addigra szépen feljött, a tűpróbát is kiállta.

És nem csalás, nem ámítás, hihetetlen boldog voltam, hogy nem estek össze a gluténmentes muffinjaim. Ami viszont igazán lényeges, hogy nem csak szépek, de finomak is lettek! Úgyhogy utólag nagyon sajnáltam, hogy csak 6 db-os muffin sütőformám van…

Ha te is kísérletező típus vagy, és szereted tökélyre fejleszteni alkotásaidat, akkor jó szívvel ajánlom eme receptet is, megbánni biztos nem fogod! Akár egy dolgos munkanap után is beleférhet ez a gluténmentes sütemény.

A sütemény készítésben az a jó, hogy nem csak az eredmény a lényeg, hanem már maga a folyamat is egy élmény, főleg, ha sikeres is a végtermék!

Kellemes szórakozást!