Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes pihe-puha áfonyás-málnás sütemény

Gluténmentes áfonyás-málnás sütemény

Gluténmentes sütemény kezdő fakanál forgatóknak!

Azt tapasztalom, hogy majdnem minden recept elkészíthető gluténmentes verzióban is, pusztán a liszt helyett speciális, cöliákia kompatibilis keveréket teszünk bele. Szerintem itt fontos, hogy uneverzális keverék legyen, ne csak kukorica, vagy rizs liszt. Mert ezekkel nem bitos, hogy jól járunk.

Kerestem egy hagyományos, szuper könnyen elkészíthető sütemény receptet, és a búzaliszt helyet Miklos’ Universal mix keveréket használtam. És gyönyörű, fantasztikusan puha gluténmentes sütemény született belő kb. 1 óra alatt, sütéssel együtt.

Eredetileg ez egy áfonyás sütemény, de én mertem nagyot álmodni, és az áfonya mellé málnát is tettem hozzá, imádtam ezt a keveréket. Édes egy leheletnyi kesernyés ízzel, nekem ez mindig is bejött! De, ha te nem szereted a málnát, akkor nyugodtan használhatsz csak áfonyát, vagy éppen fordítva, csak málnát. Szabad választási jogod van!

Gluténmentes áfonyás-málnás sütemény hozzávalói:

  • vaj a forma kikenéséhez vagy sütőpapír
  • 30 dkg gluténmentes lisztkeverék (Miklos’ Universal mix süteményekhez)
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 darab tojás
  • 20 dkg cukor/ kókuszcukor, az egészséges élet nevében
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejföl
  • 25 dkg áfonya + 25dkg málna (vagy, ahogy tetszik, lényeg, hogy a mennyiség meglegyen)
  • porcukor a szóráshoz
  • Előkészítési idő:10 perc
  • Elkészítési idő: 35 perc(nekem ez 45-50 perc is lett, de ez sütő kérdése)

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokosra (alsó-felső sütés).

A tepsit vagy a formát (22×22 cm) kenjük ki vajjal vagy béleljük ki sütőpapírral.

A gluténmentes lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót és a sütőport.

Egy másik keverőtálban a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral és a tejföllel keverjük össze géppel vagy kézi habverővel, majd a lisztes keveréket apránként adjuk hozzá, és dolgozzuk csomómentesre. Ezután a masszát simítsuk az előkészített tepsibe.

A massza tetejére szórjuk rá a megmosott áfonyát, málnát, majd toljuk a sütőbe 40-45 percre. Az a lényeg, hogy a teteje szép aranybarna legyen, jöjjön fel a tészta szép magasra, és a hústű próbát is állja ki. Ha ez mind megvan, akkor van készen.

A kész sütit porcukorral meghintve tálaljuk.

Tudom, hogy a gyümölcs mennyiség miatt, nem túl pénztárca barát ez a piskóta, de higgyétek el, nem érdemes ezen spórolni, mert ettől lesz igazán zamatos a gluténmentes sütemény.

A legjobb receptek azok, amik úgy kezdődnek, hogy melegítsd fel a sütőt, mert azok tényleg nagyon gyorsan, és egyszerűen elkészíthetők. Szenvedélyem lett az ilyen típusú gluténmentes édességek készítése, gyorsan finomat. Na, ez az igazi luxus!

Ha kezdő cukrásztanonc vagy, akkor se félj ettől a gluténmentes süteménytől, mert egyszerűen nem lehet elrontani.

Csak bátorítani tudlak, ha kedvet kaptál a sütéshez, még vágj bele ma!

Jó szórakozást!