Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes citrom torta francia módra

Gluténmentes mandulás-citrom torta szelet

Gluténmentes élet az nem is olyan rossz! Eljutottam erre a következtetésre. Nem csak, hogy az ember közérzete lesz jobb, de maga a tudat, hogy jót eszünk, és közben a testünkhöz is jók vagyunk, ez bitang jó érzés.

Ennek fényében, hoztam ma egy francia eredetű alapanyagból készült, mámorítóan könnyed, és puha gluténmentes citromtorta receptet.

A minap a google segítségét kértem, és egyszerű gluténmentes sütemény recepteket kutattam. Rövid keresgélés után, megakadt a szemem egy citromtortán, gyorsan végig futottam a hozzávalókon, van itthon minden, akkor ő lesz a kiszemeltem. 20 perc az előkészítés, 40-50 perc a sütési idő, gondoltam ez pompás. Na, de van egy rossz tulajdonságom, hogy elsőre elég pontatlanul olvasok, így csak második olvasatra szúrtam ki egy alapanyagot, aminek még magyar neve sincs, créme fraiche. Ilyenkor szoktam hanyagolni a receptet, amikor találok egy alapanyagot, amiről még sosem hallottam (ezzel lehet, csak én vagyok így…) De annyira tetszett ez a gluténmentes recept, hogy szintén a google segítségét kértem, és rákerestem mi is ez az alapanyag. Le is írom, azok kedvéért, akik szintén olyan tudatlanok, mint én.

Créme fraiche: a francia konyha hagyományos alapanyaga, magas zsírtartalmú (35%) enyhén savanykás ízű, sűrű krém. Leginkább a tejfölhöz hasonlítható, viszont annál jóval magasabb a zsírtartalma. Ha boltban nem jutunk hozzá, akkor a tejföl és tejszín egyenlő mértékű arányban történő elkeverésével helyettesíthetjük.

Ez nem is vészes, gondoltam. Így el is készítettem a laktózmentes változatát. Igaz, így a zsírtartalom lehet nem olyan magas, mint a franciának, de az eredmény nem lett rossz.

Mielőtt rátérnék a lényegre, feltétlen ki szeretném emelni, hogy egy nagyon puha, könnyed és kellemesen édes sütemény sül ki belőle. A citrom jóvoltából egy extra ízt tapasztalhatunk, amitől friss lesz az egész glutémentes piskótánk. Igazi tavaszi-nyári édesség, és roppant egyszerű elkészíteni. Mandulát is tartalmaz, de megvallom én annak az ízét nemigen éreztem.

És akkor alábbiakban leírom a gluténmentes citromtorta receptjét:

24 cm átmérőjű tortaformát használtam.

75 g Miklos’ universal gluténmentes lisztkevererék (az eredeti recept Mix C-Mix Pátisserie schar lisztet használt)

150 g cukor

60 g őrölt mandula

3 db tojás

50 g olvasztott vaj

100 g créme fraiche (laktózmentes tejszínből és tejfölből készítettem 50-50 g)

1 db nagyobb citrom

½ csomag sütőpor (itt adódott egy kis anomália, mert az eredeti recept leiratában, már porélesztőt írt, én végül sütőport használtam, lehet porélesztővel jobban feljött volna, de ezt nem tudom megerősíteni)

¼ teáskanál só

 porcukor a szóráshoz

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kivajazzuk.

A vajat megfelelő edényben a sütőben felolvasztjuk, és hagyjuk kihűlni.

Veszünk egy tálat, és beletesszük a gluténmentes lisztet, sütőport és a finomra darált mandulát, összekeverjük, valamint hozzáadjuk a sót is. A keverék tetejére ráreszeljük a citromhéját, vagy akár citrom aromát is használhatunk.

Egy másik tálba feltörjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és kézi mixerrel addig keverjük, amíg az eredeti keverék háromszorosának megfelelő terjedelmű, fehér krémet nem kapunk. Beleöntjük az olvasztott vajat, majd a créme fraiche-t, és alaposan elkeverjük.

Ezután óvatos mozdulatokkal, apránként hozzáadjuk a mandulás gluténmentes keveréket. A tésztát formába öntjük, és 45-50 percig sütjük.

Elkészülte után kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni. Szeletelés előtt megszórjuk porcukorral a tetejét.

Én magában fogyasztottam, de akár lehet gyümölcssalátával is bolondítani.

Javaslom egy kellemes reggelihez a kávé mellé, olyan franciásan. Vagy akár vendégváró teadélutánokra is.

Egy jó gluténmentes piskóta recept mindig nagy kincs, érdemes kipróbálni, hátha most találtad meg!

Ami jó a testnek, az jó a léleknek is!