Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes, nyarat hívogató, málnás piskóta csoda

Gluténmentes málnás piskótatekercs

A gluténmentes élet annyi lemondással jár, hogy néha meg kell engedni egy kis luxust magunknak. Számomra ilyen, hogy április elején málnát vásárolok magamnak. Persze tudom, hogy ma már egész évben hozzá lehet jutni itthon is, csak sajnos elég borsos áron.

Egy igazi, nyarat idéző gluténmentes süteményreceptet hoztam ma, mert én már nagyon várom ezt az évszakot. Olyankor mindig arra törekszik az ember, hogy valami könnyed, édes finomságot fogyasszon, mert a nagy melegben ez esik jól.

Na, ez a gluténmentes málnás piskóta tekercs pont ilyen! Gyorsan és könnyen elkészíthető, semmiféle cukrász képesítés nem kell hozzá, az amatőröknek, mint magam is vagyok, kifejezetten ajánlom, mert nem lehet elrontani.

Könnyed tészta, könnyed krém, mennyei gyümölcsös ízvilág, szerintem tuti befutó, és természetesen nem csak nyáron. Így a tavasz hajnalán is szívet-lelket melengető édesség.

Mostanság mániámmá vált, hogy az elkészített glutémentes süteményeimet olyanokkal kóstoltatom meg, akik hagyományosan étkeznek, és fő kérdésem, hogy érzik-e a gluténmentes és a búzaliszt közötti különbséget. Jelen esetben, többen azt nyilatkozták, hogy semmi furcsa ízt nem éreztek, olyan, mint bármelyik más hagyományos piskóta. Ennek én roppant mód örültem, mert így semmi hendikepet nem érzek a sorsomban. Ezt a hatást a Schär Mix B-Bread-Mix lisztel értem el. Tehát ez a liszt, nem csak kenyérsütésre alkalmas.

Nem csak gluténmentes, hanem laktózmentes is ez a málnás piskóta, és leszámítva a málnát és gluténmentes lisztet, alig kell hozzá valami, és az is minden konyhában van. Az ár szempontjából középkategóriás gluténmentes édességnek mondanám.

Nem is szaporítom tovább a szót, itt van a gluténmentes málnás piskóta tekercs receptúrája:

 Az alábbi hozzávalók 15-20 szelet piskóta tekercshez elegendőek.

5 db tojás

4 evőkanál cukor

4 evőkanál gluténmentes liszt (Schär Mix B –Bread-Mix)

8 g sütőpor

2 evőkanál víz

150 ml laktózmentes tejszín

250 g málna

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig habosra keverjük a cukorral.

A felvert tojás sárgájához, amint kivilágosodott, hozzáadjuk a gluténmentes lisztet, a sütőport, alaposan összekeverjük, és 2 evőkanál vízzel egy kicsit hígítjuk a tésztát.

Ezt követően óvatosan hozzáforgatjuk apránként a felvert tojásfehérjét, és homogén masszát képzünk belőle.

Majd veszünk egy tepsit (35×30 méretűt használtam), kibéleljük sütőpapírral, és eloszlatjuk benne egyenletesen a tésztát.

170 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Mikor már szép arany barnára sült, kivesszük, és még azon melegébe ráborítjuk egy konyharuhára, és annak segítségével feltekerjük a tésztát, így nem fog megtörni a piskóta.

Míg hűl a gluténmentes piskótánk, elkészítjük a krémet, ami „baba” egyszerű. Fogjuk a laktózmentes tejszínt, elektromos habverővel jól felverjük, és csak egyszerűen belekeverjük a megmosott málnát. Össze lehet törni a málnát botmixerel is, de én most egészben hagytam benne, mert így gusztusosabbnak véltem az összképet.

És végül a már kihűlt tésztát megtöltjük a krémmel, vissza tekerjük, és tálalásig hűtőben tároljuk.

Jobb, ha áll egy kicsit a hidegben, mert jobban összeáll a gluténmentes málnás piskótánk, és biztosan nem esik szét szeleteléskor. És még az ízének is jót tesz az idő.

Mint fentebb látjátok, tényleg nem egy lehetetlen küldetés ez a gluténmentes édesség recept. Akár most, vagy csak majd málna szezonban érdemes kipróbálni, biztosra veszem, hogy a család minden tagjának ízleni fog.

Ha könnyed nyári érzésre vágysz, ne habozz, vágj bele!

Egyél jól, legyél jól!