Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Mi az, ami gluténérzékenyként is frissítőkként fogyasztható gondtalanul?

bodzavirág

Hát a bodzaszörp!

A bodzaszörpöt gluténmentes életem előtt is imádtam, főleg a házi készítésűt . Hála az égnek, eme édes nedű eredetileg sem tartalmaz semmi olyat, amit nem vihetek be a szervezetembe. Így nyugodt szívvel ihatom frissítő gyanánt.

Május van, teli van a város bodza terméssel. Egyik kutyasétáltatás alkalmával bevillant, hogy akár én is készíthetnék saját gyártásban bodzaszörpöt. Elég jól hangzott, de meg kell mondjam, a szörp készítés számomra mindig olyan misztikus tevékenységnek tűnt, és olybá vettem, hogy ez nekem biztosan nem menne.

De csak befészkelte magát a gondolat az agyamba, így jártamban álltam neki bodza virágot gyűjteni. Kertváros lévén szinte minden négyzetméterre jutott bőséges bodza termés. Szokták is javasolni, hogy ne forgalmas út mellől szedjünk, hanem inkább eldugott kis utcákból. Na most voltak „jogi gondjaim”, hogy szedhetek-e más fájáról bodza virágot, de ismereteim szerint, ami kerten kívül lóg a fán vagy bokron, azt bárki leszedheti.

Egy jókora adag bodza virággal tértem haza, és vettem a bátorságot és utána néztem, mi fán terem a szörp készítés rejtelme. Több száz találatot hozott fel a böngészésem eredménye, néha egészen zavaró tud lenni ez a töméntelen információ áradat. Míg nem, megtaláltam a lehető legegyszerűbb receptet, nem is lacafacáztam sokáig, neki is álltam.

Ha kezdő szörp készítő vagy, ezt a receptúrát ajánlom, elrontani nem lehet, az adagokat meg egyszerűen csak meg kell duplázni, ha több üvegre való bodza szörpöt szeretnél eltenni a kamrádba.

Íme a gluténmentesen élők által is nyugodtan fogyasztható bodzaszörp receptúrája:

Hozzávalók 1 l házi szörphöz:

  • 30 db bodzavirág
  • 1 db citrom
  • 1 liter víz
  • 80 dkg cukor
  • 10 g citromsav

A bodzavirágot megmossuk.

A megmosott citromot karikákra vágjuk.

1 liter vízbe beleöntjük a cukrot, jól elkeverjük, majd a citromkarikákat, bodzavirágokat és a citromsavat is belekeverjük. A keveréket lefedve 48 órán át pihentetjük, időnként megkeverjük. 48 óra eltelte után leszűrjük, majd palackozzuk.

Bodzaszörp

Én bátortalan voltam, és elsőre csak 1 üveg mennyiséget készítettem, és egy sima ásványvizes üvegbe öntöttem bele. Mivel hamar el fog fogyni. Ha viszont tartósan szeretnéd tárolni, akkor inkább érdemes rendes csatos vagy csavaros üvegbe eltenni.

Nehéz volt megvárni a 48 órát, mert nagyon izgultam, hogy milyen lesz az első házi bodza szörpöm. De a jó dolgokra várni kell, és ez a házi szörp nagyon finom lett.

Kancsó bodzaszörp

Ezzel a technikával készítve nem tartalmaz tartósítószert, csak természetes alapanyagokból áll, és a bodza alanyi tulajdonsága, hogy teli van C vitaminnal, ami energetizál és feltölti a szervezetünket. Nem csak, hogy frissít és kellemes az íze, de egészséges is.

Tehát abszolút beleillik a szlogenembe, amit már biztosan kívülről fújtok, de most szörp lévén, csak annyit írok, hogy igyál jól, legyél jól!