Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Mitől lesz vitaminbomba a gluténmentes sütemény?!

Gluténmentes aszalt gyümölcsök és magok

Gluténmentes élet egyik alappillére a vitaminok.

Aki figyelemmel kíséri a glutenmentesedesseg.hu bejegyzéseit, az gyakran olvashatja, hogy arra hivatkozom, hogy teli vannak vitaminnal, és milyen jó hatással bírnak a szervezetre.

Nos, hogy lássátok, nem csak a levegőbe beszélek, ebben a bejegyzésben górcső alá veszem azokat az alapanyagokat, amiket gyakran használok a gluténmentes édességeimhez.

Aszalt gyümölcsök:

Az egyik nagy kedvencem a datolya, ami számtalan süteményt tud megédesíteni cukor hozzáadása nélkül. Érdemes tudni róla, hogy a világ egyik legrégebbi termesztett gyümölcseként Észak-Afrikában, és a Közel-Keleten az emberek évezredek óta fogyasztják. És ma a datolya világszerte az egészséges táplálkozás egyik alappillére. Mert ez több mint egy édes gluténmentes csemege, ez egy tápláló gyümölcs! Gazdag élelmi rostban (ami különösen ajánlott cöliákiásoknak), ami segíti az emésztést, és segít az éhségérzet szabályozásában. Tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek károsíthatják a sejteket, és hozzájárulhatnak az öregedéshez és a betegségekhez.  Nos, én ezért is teszek sok süteményembe datolyát, mert az örök fiatalságra vágyom! Tartalmaz vitaminokat is bőséggel, mint például B6, ásványi anyagokat, mint a kálium, kalcium és vas. A vas szintén olyan alapanyag, amire nekünk gluténérzékenyeknek különösképpen oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségben jusson a szervezetünkbe, mert különben könnyen hiányállapot léphet fel, ami közismerten sok problémát tud okozni.

Aszalt gyümölcsök közül mindig is az aszalt sárgabarack volt a szívem csücske, és szerencsére erről is rengeteg jót tudok mondani. Fontos kálium forrás, ami segít a gyors sebgyógyulásban, és jó kis izomerősítő is egyben. Önmagában is fedezi egy felnőtt A vitamin szükségletét. Antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat, ami 40 felett nem egy hátrány. Erősíti a szívet, csökkenti a magas vérnyomást.

Magvak (gluténmentes):

A másik nagy kedvencem a mandula, ezt még önmagában is sokszor nassolom. De őrölt formájában számtalan gluténmentes süteményemben megtalálható. Kiváló B1-B2, B6- és E vitamin forrás. Ásványi anyagok közül a rengeteg kálium és kálcium, magnézium és foszfor tartalma miatt érdemes megemlíteni. Nyomelemek közül a vas, és cink kiemelkedő. Javítja az agy működését, óvja a szívet, az emésztésre is jó hatással van, és még a csontoknak sem árt.

A közismert mogyoróról is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, ami szintén megállja a helyét magában fogyasztandóként, és süteményben is. B1-,B2-,B6-,C-,E-,K vitamin tartalma bőséges. Továbbá nagy mennyiségben van benne kálcium, kálium, magnézium, cink, foszfor,réz, mangán, szelén. Minden van benne, ami egy hagyományos multivitamin alaptartalma kell, hogy legyen.

Szintén előszeretettel használom a gluténmentes édességeimhez a tökmagot. Nagy mennyiségben magnéziumot, káliumot és a vitaminok közül E-,F-,B1-,és B2-, D vitamint tartalmaz Emellett szelén, cink és réz rejlik benne.

Nem maradhat ki a sorból a lenmag sem, ami A-,B-,C-,D-, és E vitaminban gazdag. Ásványi anyag tartalma is jelentős, kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór, mangán, réz, jód, krómot is beleértve. Plusz erénye, hogy omega-3 zsírsav is van benne, melyekről számos kutatás bizonyította, hogy az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, és jótékony hatással van a szívünkre, agyunkra és még a bőrünk szép állapotához is hozzá tud járulni.

Új kedvenc felfedezettem, a kesudió se szerénykedhet pozitív tulajdonságokkal. Nagyon sok értékes táp-, és ásványi anyag található benne, többek között kiemelten magas a nátrium, kálium, foszfor, magnézium, kálcium és szelén tartalma.  Vitaminok közül elsősorban folsavban, és K vitaminban világbajnok.

Fentieket olvasva láthatjuk, hogy kész természetes gyógyszertár lehet a konyhánkból, pedig még patikában sem jártunk, csak a szupermarketben. Ha mindenből csak egy kicsit teszünk a gluténmentes sütinkbe, akkor már tettünk az egészségünkért, és még az édesség iránti szomjunkat is csillapítottuk.

Talán sikerült bebizonyítanom, hogy nem beszélek sületlenséget, ha arról írok, hogy egészségesek a gluténmentes édesség receptjeim.

Ha kedvet kaptál, akkor bátran keresgélj a weboldalam választéka között, mert biztosan találsz olyat, amiben az itt felsorolt valamennyi alapanyag megtalálható, de olyat is melyben csak egy része.

Egyél egészségesen, és érezd jól magad!