Gluténmentes életem előtt is nagy kedvenceim voltak a pudingok és krémek. Ez most sincs másként, és amellett, hogy nagyon finomak, röpke percek alatt elkészíthetők.
Különösen nyáron nagyon jók ezek a poharas gluténmentes édességek, mert könnyed textúrájuk és hűsítő, gyümölcsös ízük mindig frissítő hatással van az emberre.
A szokatlan májusi nagy meleg arra ösztönzött, hogy már most ilyen desszertet válasszak a napom megédesítéséhez. Ezért ma egy könnyed nyári, természetesen gluténmentes poharas krém finomságot ajánlok nektek. Mindamellett, hogy gluténmentes, még laktózmentes is, tehát elég széles körben fogyasztható nyalánkság.
Látványra is egyszerű, de annál nagyszerűbb ez a gluténmentes édesség. Néha attól néz ki jól és tűnik kívánatosnak valami, hogy nincs rajta semmi extra. Mondjuk, esetünkben a málna az elég ínycsiklandozó tud lenni… és nem mellesleg, az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs is. Én legalábbis nagy rajongója vagyok ennek az édesen-kesernyés gyümölcsnek.
Ennyit a „meséről” és akkor jöjjön a szuper egyszerű gluténmentes recept:
Körülbelül 5-6 pohárra elegendő mennyiséghez.
Hozzávalók:
- 200 g málna
- 250 ml laktózmentes/növényi tej
- 4 db lapzselatin (színtelen)
- 3 db tojássárgája
- 100 g kókuszcukor/ nádcukor vagy hétköznapi kristálycukor
- 250 g habtejszín laktózmentes
Elkészítés:
Pár darab málnát tegyünk félre, a díszítés kedvéért.
A többi málnát botmixerrel pürésítjük, majd sűrű szitán átpasszírozzuk.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percig. A laktózmentes/növényi tejet felforrósítjuk.
A tojássárgákat a cukorral egy fém edényben elkeverjük, majd a forró laktózmentes tejet apránként hozzákeverjük.
Gőzfürdőben habverővel addig verjük, míg a massza enyhén sűrű és fehér lesz (a víznek és a masszának nem szabad főnie). Ez egyébként egy hosszabb folyamat, adjunk időt neki, ha kész, levesszük a tűzről.
A kifacsart zselatint a még meleg gluténmentes krémben felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a 200 g málnapürét. A krémet hűlni hagyjuk, közbe alkalmanként megkeverjük.
Amikor a krém már kihűlt, hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt.
A gluténmentes krémet hideg vízzel kiöblített poharakba töltjük, megszórjuk a tetejét gyümölccsel (opcionális, de én így szeretem) majd a hűtőbe tesszük kb. 6-8 órára. És el is érkeztünk a végére.
Igaz, várnunk kell a fogyasztással egy pár órát, de az elkészítése tényleg nem sok idő. Sajnos közismert mondás, hogy a jó dolgokra mindig várni kell. Ha adhatok egy javaslatot, én lefekvés előtt szoktam gyorsan összedobni a poharas édességeket, és másnap reggelre tökéletes állaga lesz, így a következő napom már biztosan jól kezdődik.
Gluténmetes élet ide vagy oda, nem engedem neki, hogy kimaradjak az élet apró örömeiből! Szerencsére van, ami eredetileg is liszt nélkül készül, mint például ez a poharas málna krém is, így nincs benne semmi varázslat.
Csak annyit mondanék végszónak, hogy bátran ugorj neki, és élvezd gondtalanul a málna zamatát a hűsítő lágy krémben!