Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes csokigolyó, ami álomfinom!

Gluténmentes csokigolyó

Vannak gluténmentes édességek, amiket nagyon sokféleképpen és variációban lehet elkészíteni, ilyen a golyó. Van kókuszgolyó, energiagolyó, gyümölcsös golyó, csokigolyó és még sorolhatnám.

Most egy gluténmentes, laktózmentes csokigolyó elkészítésére esett a választásom, megspékelve némi extrával a pekándióval. Alap, hogy csupa egészséges alapanyagot választok a süteményeim elkészítéséhez, nem csak a gluténmentességre figyelek oda.

Mint minden golyót, ezt is nagyon egyszerűen, és gyorsan el lehet készíteni, és még sütni sem kell, csak hűteni. Nyár lévén ezek nagyon is fontos szempontok.

Kicsiknek, nagyoknak, egyszóval bárkinek lehet kedveskedni ezzel a gluténmentes édeséggel, elég édes, de nem émelyítően. Extra ízét a pekándiónak, és az általam választott kesúdió-mogyoró keverékének összesége adja. Az eredeti recept, őrölt mandulában írja, hogy forgasd bele a legvégén, de mivel nekem ez nem volt itthon, így improvizáltam. Egyébként kókuszreszeléket is lehet erre a célra használni, barátnőm így készítette el, és az egész családja imádta.

Árkategóriában közepesnek mondanám ezt a gluténmentes süteményt, mert a kókusztej (konzerv), 100% étcsoki, és a dió-mogyoró keverék azért nem hétköznapi hozzávalókhoz sorolható. Viszont elég sok lesz belőle és nagyon laktató is, főleg, ha nagy gombócokat gyártasz.

Recept leirata a gluténmentes csokigolyóhoz:

  • 200 g étcsokoládé (olvasztva gőz felett)
  • 120 ml kókusztej (konzerv, nem az ivóital)
  • 5 ml lefőzött presszókávé
  • 2ml vanília aroma
  • 200 g gluténmentes zabpehely (őrölve)
  • 50 g kókuszreszelék
  • 50 g barna kókuszcukor de ez lehet barna nádcukor is
  • 60 g pekándió (őrölve)
  • csipet só
  • pár szem mandula, mogyoró vagy kesúdió őrölten a forgatáshoz

Elkészítése:

Először felolvasztottam a csokit gőz felett, addig összekevertem a nedves hozzávalókat egy tálba (kókusztej, lefőzött kávé, vanília aroma), és ha már felolvadt a csokink, akkor azt is belekevertem.

Elővettem egy nagyobb tálat és a száraz hozzávalókat is összekevertem (gluténmentes zabpehely, kókuszreszelék, kókuszcukor, pekándió, só).

Majd a nedves hozzávalókat, a szárazhoz kevertem, és jó alaposan összedolgoztam.

És nem maradt más hátra, mint egy fagyikanál segítségével golyókat formáltam (lehet kézzel is gombócokat gyúrni). Ezután meghempergettem a már ledarált kesudió-mogyoró keverékben, és a hűtőbe tettem pár órára, hogy egy kicsit megdermedjen, összeálljanak az ízek, és igazán élvezetes legyen a gluténmentes csokigolyó.

Gluténmentes csokigolyó
Gluténmentes csokigolyó

Azt gondolom, hogy a jégkrém után, ez a második kedvenc gluténmentes édességem nyárra, ezt is többször fogom még elkészíteni az idén, abban biztos vagyok.

Próbáld ki Te is mielőbb, nem hinném, hogy csalódni fogsz.

Egyszerű és nagyszerű, ez a „dolce vita” élet érzés lényege számomra!