Gluténmentes szülinapi tortát készítettem magamnak, mert nincs ünnep torta nélkül. Még úgy sem, ha a szervezetünk válogatós, nem lehet akadály, meg kell oldani!
Legújabb felfedezésem egy nagyon pihe-puha piskóta alap, nem is lehetne tökéletesebb süteményhez.
Én házi laktózmentes vanília krémet készítettem hozzá, de ez opcionális, ki mit kíván.
Rögvest kezdjük is az elején, gluténmentes piskótatorta receptje:
24 cm átmérőjű formát használtam.
Hozzávalók:
Öt tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál Schär gluténmentes MIX B
A recept szerzője azt mondja, hogy régóta nem választja ketté a tojást, hanem robotgép segítségével a cukorral együtt nagyon stabil habbá veri. Nos, kipróbáltam és valóban működik!
Ezt követően a minimumra állítjuk a keverési sebességet, és kanalaként hozzádolgozzuk a lisztet-szintén sokféle gluténmentes lisztet/lisztkeveréket próbáltam már, de meggyőződésem, hogy piskótához a Schär kelt tészta lisztjével lehet elérni a legfinomabb végeredményt.
Egy szilikon spatulával még óvatosan átforgatjuk, a tortaforma aljára sütőpapírt rögzítünk, majd beleöntjük a piskótamasszánkat.
155 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 45 percig sütjük.
Végül a formában hagyjuk kihűlni.
A piskótatortánk kész is, és innentől kezdve mindenki saját ízlése szerint alakíthatja, hogy milyen tortát szeretne.
Segítségképpen legépelem a házi készítésű laktózmentes vanília krém receptet, amire nekem esett a választásom:
4 db tojássárgája
100 g porcukor
25 g burgonyakeményítő
200 ml laktózmentes tej
2 teáskanál vaníliaaroma
200g hideg laktózmentes vaj
A tojássárgájákat egy nyeles forralóba ütjük és a porcukorral, a keményítővel és kb. 50ml tejjel, habverő segítségével habosra verjük. A maradék tejbe beletesszük a vaníliaromát, majd felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, és lassan belecsorgatjuk a tojásos keverékbe, miközben folyamatosan keverjük.
Ezután kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Majd habverővel átdolgozzuk az egészet, így homogén krémet kapunk. Ekkor szintén habverő segítségével, kis adagokban beledolgozzuk a kockára vágott vajat, hogy egy igazán finom és selymes krémet kapjunk.
Végezetül ezt is kihűtjük, és amikorra megfelelő hőmérsékletű lesz a glutén-és laktózmentes krémünk, addigra a piskótánk is alkalmas lesz arra, hogy kreativitásunkat kiélve, feldíszítsük ízlésűnknek megfelelően.
Én megspékeltem a kedvenc gyümölcseimmel a tortám, málnával és áfonyával, így nem csak ízre lett tökély, de látványra se volt utolsó.
Szemet, szájat gyönyörködtető torta született, a piskótatorta kb. 1 óra sütési idővel együtt, a krém kb. 20 perc, röpke 1,5 óra alatt el is készülünk vele.
Hűtőben eláll pár napig, még jót is tesz neki, ha áll egy kicsit a hidegben.
Ha szülinapod van, ha nincs, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a gluténmentes süteményt, mert isteni puha, tényleg!
Élvezd ki a sütést, és utána arasd le a munkád gyümölcsét!