Gluténmentes álom puha citromos süti, de csak citrom kedvelőknek (mert nagyon citromos)

Gluténmentes nyári létemben, egyszerűen meg vagyok vadulva a citromos dolgokért, feltehetően a nagy meleg, ami a frissítő ízek felé hajt.

Legyen szó üdítőről, vagy főételről, de legfőképpen a citromos édességek iránt érzek már-már kezelhetetlen vonzalmat.

Gond egy szál se, mert nagyon sokféle gluténmentes sütemény recept van a földön, és én nem vagyok rest felkutatni, és elkészíteni. Ez a mai recept ajánlatom is egy citromos desszert.

Ennek a sütinek a különlegessége abban rejlik, hogy álom puha a tésztája, napok múlásával is az marad. Az én legfőbb kritériumaimnak is megfelel, azaz gyorsan és egyszerűen elkészíthető, gluténmentes és laktózmentes. És a legdrágább alapanyag, ami kell bele az a citrom.

Mostanában minden gluténmentes süteményemhez a Schar Mix B Bread lisztkeveréket használok, és tényleg minden esetben beválik. Most is így tettem, és tökéletes lett a süteményem állaga.

Nem lesz nagyon édes, pedig tartalmaz cukrot, citromossága pedig attól függ, mennyi reszelt citromhéjat teszel a tésztájába. Én jól megszórtam, mert jó citromosan szeretem. Ezáltal számomra kiváló választás a reggeli kávé mellé nyáron. A kávé plusz citrom igazi napindító!

Hogy bebizonyítsam, hogy bárki által elkészíthető, az alábbiakban elmesélem a gluténmentes citromos süteményem előállítását:

Elkészítési idő kb.5-10 perc, sütési idő 40-45 perc.

Hozzávalók:

  • 5 dkg laktózmentes joghurt
  • 25 dkg gluténmentes liszt (Schar Mix B lisztkeverék)
  • 10 dkg cukor
  • 0,8 dl olíva olaj
  • 2 darab tojás
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 darab nagy citrom
  • 1 csipet só
  • porcukor (tálaláshoz)

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső). Vajazzunk (laktózmentes) ki egy 23x13x7 centis sütőformát.

A tojásokat és a cukrot keverjük habosra robotgép segítségével, majd adjuk hozzá az olajat, a 2 citrom reszelt héját és a vaníliát. Keverjük alaposan össze, majd mehet bele a joghurt is. Addig keverjük, míg homogén nem lesz a massza.

Az átszitált gluténmentes lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy másik tálban, majd kisebb adagokban keverjük a nedves hozzávalókhoz.

Öntsük a gluténmentes tésztát az előkészített formába, majd 40-45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Gluténmentes citromos piskóta
Gluténmentes citromos piskóta

Ugye, hogy nem is bonyolult!?

A puhasága, könnyedsége és a citromos ízvilága felér egy felüdüléssel, és a világon a legjobb dolog, ha az élvezeteknek nincs mellékhatása. Ez a gluténmentes sütemény pont ilyen, jó a testnek és a léleknek is!

Csak ajánlani tudom kipróbálásra, nem rossz gyümölcs ez a citrom!