Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes nyári ebéd, gazpacho némi extra csavarral

Gluténmentes nyári leves

Gluténmentes életemnek köszönhetően rengeteg újdonsággal ismerkedek meg. Mindig kutatom, hogy mit lehetne kipróbálni, és rá kell jönnöm, hogy annyi fajta étel van, amit sosem fogyasztottam eddigi életem során.

Ilyen a gazpacho is, mindig hallottam róla, de sosem kóstoltam. Olyan előkelően hangzik, és nagyon is egészséges, így késztetést éreztem, hogy kipróbáljam.

De mi is az a gazpacho?!

„A gazpacho híres spanyol (andalúziai) hidegen tálalt, paradicsom alapú zöldségleves.”

Állítólag a világ egyik leghíresebb frissítő levese…., egy kicsit el is szégyelltem magam, hogy ilyen híres és én még sem tudtam mi az!

Nem várhattam tovább, el kellet készítenem, ráadásul teljesen gluténmentes, mivel csak zöldséget tartalmaz, szóval egyértelműen cöliákia kompatibilis. Most már elmondhatom, némi fennköltséggel, hogy a mai ebédem gazpacho volt, és előkelő nevéhez illően bitang finom volt, pont ilyen nyári melegben érdemes tálalni.

Bár az én gluténmentes gazpachom kapott némi extrát a kedvenc germán gasztró bloggerem inspirálása által. Ugyanis, ő a sok zöldség mellett, epret is tett bele! Mivel imádom az epret és megvadulok az édes-sós kombinációkért, ezt feltételen ki kellett próbálnom. És jól is tettem, mivel egy igazán különleges nyári levesem lett, zamatos „íz orgia” amit tapasztaltam.

További előnyei, hogy gyorsan meg van, könnyen elérhető zöldségekből, és jelen esetünkben gyümölcsből áll. Nem kell más hozzá, csak egy turmixgép vagy aprító, és némi türelem, amíg lehűtjük a hűtőben. Persze lehet lehűtés nélkül is fogyasztani, de véleményem szerint hidegen sokkal nagyobb élvezet.

Elmesélem nektek miből is áll pontosan az én gluténmentes étkezéshez is passzoló gazpachom:

4 személy részére:

     250 g kígyó uborka

     1/4 kg érett paradicsom (apró szemű)

     375 g eper       75 g kaliforniai paprika

    Egy vajretek fele (ez lehet piros retek is)

     75 ml olíva olaj        40 ml almaecet (fehérborecet az eredeti recept alapján, de nekem csak almaecetem volt)

    2 g só

    1g őrölt pirospaprika

   ½ vöröshagyma

Feltétnek ajánlott pirított magvak, én tökmagot és mogyorót használtam (lehet mandula, kesudió stb.).

Elkészitése:

 A fűszereken kívül, minden zöldséget és gyümölcsöt aprítógépbe teszünk és pürésítjük, majd fűszerezzük és pirított magvakkal tálaljuk.

Gluténmentes gazpacho
Gazpacho

4 napig eláll a hűtőben, üveg edényben tárolva.

Ötletként olvastam, ha nem kapsz epret, akkor őszibarackkal, vagy mézes sárgadinnyével is javasolja a recept megálmodója. Nem lehet rossz, még ezen a nyáron, ki is fogom próbálni!

Mint láthatjátok, ez a gluténmentes ebéd ripsz-ropsz összedobható, semmi bonyolult nincs benne, tökéletes választás nyárra. És az se elhanyagolható, hogy röpke pillanat alatt Spanyolországba képzelheted magad a fogyasztás által.

Nekem valóban földön túli boldogságot okoz, hogy a gluténmentes étkezésem miatt sem kell lemondanom a kulináris élvezetekről.

Ha Te is így érzel, akkor ezt a gazpachot feltétlen próbáld ki!