Gluténmentes nyárnak lassan végleg búcsút mondhatunk, de a nyári gyümölcsöket azért nem kell hanyagolni.
Egy gluténmentes baracktorta mindig jól esik, még ha már nincs is szezonja. Ráadásul konzerv formájában egész évben elérhető.
Bár még lehet kapni őszibarackot a sarki zöldségesnél vagy a szupermarketben, én azért már konzerv barackot használtam fel a süteményemhez. Sőt, ezáltal egyszerűbb is volt az elkészítése, mert nem kellett meghámozni a gyümölcsöt.
Mint ahogy már megszokhattátok tőlem, receptjeim nem csak gluténmentesek, hanem mindig laktózmentesek is. Most sem tettem kivételt, számtalanszor előfordult, hogy az eredeti recept sima búzalisztből és tejből készül, de én, ha törik, ha szakad, akkor is mentes verzióval készítem el. Sajnos nem is tehetek mást….
Ezt a gluténmentes baracktortát az teszi ellenállhatatlanná, hogy van a tetején egy cukros gyümölcslés máz, ettől lesz mámorítóan puha és extra finom, ez emeli ki a desszertek közül, és teszi fenségessé.
Sajnos tudom, hogy sokan szenvednek inzulin érzékenységben is, lehet el lehet készíteni cukor pótlóval is, de erről nem tudok nyilatkozni. Szerencsére a cukor nincs tiltó listán nálam.
Jöjjön a lényeg, elmesélem a gluténmentes, és laktózmentes barack tortám elkészítésének módját:
Amerikai mérő poharakat használtam. Előkészítése: kb. 20 perc, sütési idő kb.40-50 perc.
Hozzávalók:
1,5 csésze gluténmentes liszt (Miklo’s Univerzál Mix)
1,5 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál szódabikarbóna
0,5 teáskanál só
Fél csésze sózatlan laktózmnetes vaj
0,5 csésze kristálycukor
2 db nagy tojás
1 teáskanál vanília aroma
0,5 csésze laktózmentes tejföl
1 csésze őszibarack konzerv apróra vágva
0,5 csésze porcukor
2-3 evőkanál őszibaracklé (konzerv őszibarackból)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tepsit vagy tortaformát kivajazunk és lisztezünk.
Egy közepes tálba keverjük össze a gluténmentes lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy nagy tálba a laktózmentes vajat és a cukrot jó habosra keverjük. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, minden hozzáadás után jól elkeverjük, és belekeverjük a vanília aromát is.
A lisztes keveréket a tejföllel felváltva adjuk a vajas keverékhez, a lisztes keverékkel kezdve és azzal befejezve.
Belekeverjük az apróra vágott őszibarackot.
Majd a gluténmentes masszánkat a tepsibe/tortaformába öntjük és 40-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor lesz teljesen jó.
Ha megsült, 10 percig hagyjuk hűlni a tortát a tepsiben, majd rácsra borítjuk, hogy teljesen kihűljön.
Egy kis tálban keverjük simára a porcukrot és a barack levét, és végül a kihűlt gluténmentes édességünkre kenjük.
Látványra sem utolsó, meg kell hagyni, nagyon guszta! Nem mellesleg az íze is fergeteges.
Több napig is puha marad, ha esetleg nem fogyna el még aznap, amikor megsütitek!
Lényegében ennyi a történet, ha nem szimpla gluténmentes barackos tortára vágytok, akkor ezt érdemes kipróbálni.
Nem egy gyors recept, de nem is vészes, mindenképpen megéri a fáradtságot, főleg, ha „villantani” szeretnétek, mert ezzel lehet!
Jó szórakozást, és jó különleges élményt hozzá!