Gluténmentes kekszeket nagyon szeretem, ezért elég sok esetben vásárolom a szupermarketekben. Többször gondoltam már rá, hogy magam is megsüthetném, de ez idáig nem találtam meg a nekem tetsző receptet hozzá.
Viszont most rátaláltam egy hihetetlen egyszerű, és gyorsan elkészíthető gluténmentes kókuszos kekszre, még az se rettentett vissza, hogy ilyen melegben be kell kapcsolni a sütőt, mert 12-15 percnél nem több a sütési idő.
Sőt nem csak cöliákiás sorstársaimnak ajánlom jó szívvel, hiszen laktóz és tojás mentes is. És, ha cukor is szitokszó valakinél, akkor helyettesítse juharsziruppal, azzal is működik.
Kevés összetevőből, valóban nagyon ízletes kókuszos kekszet lehet varázsolni, nekem meglehetősen ízlett.
Én fél adagból készítettem el, mert csak 10 dkg kókuszchips volt kéznél, és nekem 8 db keksz sült ki belőle, de ha követed a pontos leírást, akkor elvileg 25 db jön ki. Nyilván ez függ attól, milyen nagyságú kanállal alakítód a gluténmentes keksz masszádat. Én fagyi kanalat használtam, az öblösebb, így nagyobb kekszek születtek, de kevesebb.
Nos, akkor jöjjön a lényeg, a gluténmentes kókuszos keksz receptúrája:
Hozzávalók:
25 darabhoz
- 20 dkg kókuszchips
- 5 dkg gluténmentes lisztkeverék (én Miklos universal mix-t használtam, de az eredeti recept, mandula lisztel készül)
- 5 dkg kókuszolaj (hűtőhideg, kisebb darabokra tördelve)
- 1 dl méz, de lehet juharszirup is
- egy csipet só (opcionális)
Előkészítési idő:20 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
Minden hozzávalót tegyünk aprítógépbe, és addig dolgozzuk, amíg egy összeálló, ragacsos masszát nem kapunk.
Kanalazzuk a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk őket szabályos kör alakúra. Fontos, hogy hagyjunk közöttük elegendő helyet, mert sütés közben a kekszeknek megnő az átmérője. (Én fél adagot sütöttem, így bőven elfért a tepsibe.)
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső) a gluténmentes kekszeinket, és 12-15 perc alatt süssük őket aranybarnára. Vigyázzunk, mert nagyon hamar megégnek, ezért amint elkezd a szélük barnulni, vegyük ki a sütőből. Nekem sikerült is egy kicsit túl sütni! De ez nem rontott sokat az ízén, csak ropogósabb lett.
Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, a maradékot pedig légmentesen zárható edényben, hűvös helyen tároljuk. Mivel nem tartalmaznak tojást vagy tejterméket, akár két hétig is elállnak…. már aki nem olyan torkos, mint én.
Ha egyszer kipróbálod, tutira rákapsz erre a gluténmentes kekszre, én már be is terveztem, mikor sütőm újra, és akkor biztosan nem aprózom el, hanem jó nagy adagot fogok készíteni.
Ne habozz, ha van kedved, te is próbáld ki! Mert az édes élvezeteknél, egészséges formában nincs is jobb dolog!
Kellemes csipegetést!