Gluténmentes klasszikus süteményt hoztam ma nektek. Tényleg nem ördöngősség egy hagyományos süteményt elkészíteni, úgy, hogy ne okozzon problémát lisztérzékenységgel sem.
Konkrétan csak kicseréltem a hagyományos lisztet gluténmentesre, és a tejet laktózmentesre. Nekem ezzel a kettővel van problémám, a cukor nem tiltott számomra. De azt gondolom, hogy azt is lehet cserélni cukor pótlóval.
Kétféle lisztet használok süteményekhez, és mindig beválik, hogy melyiket választom, az csak attól függ, melyik van éppen itthon. Az egyik a Miklo’s universal mix süteményekhez való gluténmentes lisztkeveréke, a másik a Shar mix B bread kenyér lisztje. Hibátlanul működnek a velük a sütemények.
Ez egy tényleg egyszerű recept, és biztosan sokan ismeritek, de hátha még valaki nem próbálta gluténmentes verzióban elkészíteni. A sütési időn kívül ripsz-ropsz összedobható, és szinte elronthatatlan. A tésztája puha lesz, a mák és a meggy együtt szerintem díjnyertes.
Írom is a gluténmentes meggyes-mákos sütemény receptjét:
25×18 cm tepsiben készült
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 130 g kristálycukor
- 135 ml laktózmentes tej
- 150 g gluténmentes liszt (Miklo’s universal mix volt éppen itthon)
- 1 csomag sütőpor
- 110 g mák
- Egy csipet só
- 1 db citrom leve, és reszelt héja
- 2 marék meggybefőtt
Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzá reszeljük a citromhéját, és beleöntjük a kifacsart levét is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
Veszünk egy másik tálat és a gluténmentes lisztet, sütőport, mákot és egy csipet sót alaposan összekeverünk.
A tojásos és a lisztes keverékeket összeöntjük, homogenizáljuk, és óvatos mozdulatokkal apránként hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Fogunk egy tepsit, kibéleljük sütő papírral, és beleöntjük a gluténmentes masszánkat.
Beleszórjuk a lecsöpögtetett meggybefőttet.
40 perc alatt készre sütjük, de érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kivesszük a sütőből.
Egy kicsit várunk, hogy kihűljön, majd kockákra vágjuk és meghintjük porcukorral.
És végeztünk is, nincs más hátra, mint jóízűen elfogyasztani. Kávé mellé, vagy csak úgy, mindenhogy megállja a helyét, egy hétköznapi gluténmentes édességként.
Élvezd a készítését, és arasd le a „gyümölcsét”!