Ez a gluténmentes sütemény egy hagyományosan egyszerű receptúra alapján készült.
Vettem a világon mindenki által jól ismert piskóta alapot, és megszórtam a szezonális szilvával. De bármilyen más gyümölccsel is működik.
Nyilvánvalóan az én esetemben a lisztet gluténmentes lisztkeverékkel helyettesítettem, és a tejfölt laktózmentes verzióba kevertem a tésztájába.
Egyre bizonyosabb vagyok abban, hogy a világon bármit meglehet sütni gluténmentes liszttel is, főleg a keverékekkel. Mert önmagában a rizsliszt, vagy kukoricaliszt nem minden esetben válik be, eddigi tapasztalataim alapján. Jelen esetben is az immár mondhatni kedvenc Miklos’ Univerzal mix-t használtam, és most sem okozott csalódást. A sütemény szépen feljött vele, és kellemesen lágy, nem száraz tésztája lett.
Rögvest le is jegyzem a gluténmentes szilvás piskóta receptúráját, ahogy én készítettem:
20x 30 cm-es tepsi ajánlott, de nekem valamivel nagyobb van itthon, de azzal is kiválóan magasra jött fel a tészta.
Elkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 30-35 perc
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 180 g cukor
- 80 ml olíva olaj
- 1 teáskanál vanília aroma
- 80 ml laktózmentes tej
- 1 csipet só
- 2 evőkanál laktózmentes tejföl
- 280 g gluténmentes liszt (Miklos’ universal mix)
- 1 teáskanál sütőpor
- 300 g szilva
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral fehéredésig habosítjuk. Majd belecsorgatjuk az olajat, vanília aromát és a tejet. Hozzáadjuk a sót, a tejfölt, és az egészet jól összedolgozzuk egy homogén masszává.
Veszünk egy másik tálat, és a gluténmentes lisztet összekeverjük a sütőporral, majd jó alaposan a tojásos masszával összekeverjük.
A szilvát kimagozzuk, elfelezzük, és összekeverjük az őrölt fahéjjal, majd az egészet belekeverjük a tésztába.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a gluténmentes süti alapunkat, jól elsimítjuk, majd a 180 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt kisütjük. A végén tűpróbával ellenőrizzük, ha megfelelő, akkor kitesszük hűlni.
Szeletelés előtt, meghintjük a tetejét porcukorral, és már csak az élvezni kell, amit kisütöttünk magunknak vagy a családnak.
Puha, zamatos, kellemesen édes gluténmentes édesség lesz belőle, ami több napig nem szárad ki.
Ha tényleg egyszerű, és könnyedén elkészíthető süteményre vágysz, akkor biztos vagyok benne, hogy ez tetszeni fog! És nem kétlem, hogy ízleni fog! Ha szilva nem favorit gyümölcs, akkor bátran helyettesítsd azzal, amit szeretsz, például meggyel is szuper jó lehet.
Élvezd az élet apró örömeit, gluténmentesen is!