Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes almás morzsasüti

Gluténmentes almás morzsasüti

Ez a gluténmentes almás morzsasüti teljesen rabul ejtett, különösen jólesett ebben a borongós hideg időben.

Szeretem az egyszerű és gyors sütemény recepteket, és ez az almás, meleg édesség pontosan megfelel ezeknek a kritériumoknak.

Nem mellesleg, nem túlzás, ha azt mondom, hogy mennyein finom! Melegen ajánlatos fogyasztani, amitől felforrósodik a tested-lelked is. Ez meg különösen jól esik a hideg téli estéken.

Elkészítése bitang egyszerű, merem állítani, hogy elronthatatlan, és egy laza óra alatt mindennel együtt a tányérodba tudod varázsolni.

Gluténmentes lisztből, laktózmentes vajból és tojás nélkül készül. Talán a cukor az egyetlen, ami nem túl egészséges benne. De ha nem szitokszó a cukor, akkor szerintem ennyi kárós anyag belefér…

Jöjjön is rögvest a lényeg, lássuk, hogyan is készíthetitek el a gluténmentes almás morzsasütit:

Az almás réteghez:

 Egy kg édes, piros alma 

13 dkg barna cukor 

 1 teáskanál vaníliakivonat 

 2 teáskanál őrölt fahéj 

 1 tk. őrölt szerecsendió 

 2 evőkanál burgonyakeményítő 

 1 közepes biocitrom reszelt héja 

A morzsaréteghez:

 10 dkg gluténmentes zabpehely (apró szemű) 

 7 dkg gluténmentes liszt (Miklos’Universal mix)

 7 dkg barna cukor 

 fél teáskanál só 

 10 dkg laktózmentes vaj

 1 teáskanál vaníliakivonat 

 Elkészítési idő: 30 perc

 Előkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

Az almás réteghez az almát mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk ki a magházakat, és vágjuk negyedekbe. Egy éles késsel vagy zöldségszeletelővel vágjuk 2-3 mm vastag szeletekre, tegyük egy nagyobb tálba, keverjük hozzá a többi hozzávalót, és borítsuk tepsibe vagy jénaiba.

Egyengessük el a szeleteket úgy, hogy ne legyenek kiálló darabok, majd tegyük félre.

A morzsaréteghez egy közepes tálban keverjük össze a gluténmentes zabpelyhet, a lisztet, a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, és morzsoljuk össze a lisztes alappal. Egy kissé morzsálódó, de összeálló masszát kell kapnunk.

Gyúrjuk össze és adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd morzsoljuk az almás réteg tetejére. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Akkor van kész, ha a töltelék néhány percig bugyogva sült.

Vegyük ki, néhány percig hagyjuk hűlni, majd kanalazzuk tányérokra, és még melegen fogyasszuk.

És nincs más hátra, csak élvezni!

Gluténmentes almás morzsasüti
Gluténmentes almás morzsasüti

Az almás süteményeknek ilyenkor ősszel, télen amúgy is szezonja van, én nem haboznék a helyetekben, és még ma neki állnék.

Garantálom, hogy sokkal jobb lesz a hangulatotok ettől az édességtől!