Gluténmentes pogácsából sokféle variáció létezik, de ez a karamellizált káposztával készült garantáltan mindent visz. Szaftos, ízletes és annak ellenére, hogy rizslisztből készül, napok múltán is puha marad.
Gluténmentes és laktózmentes recept, nem az elkészítésének gyorsasága fogja kiemelni a receptek közül, de mindenképpen megér egy mesét, mert az íze kárpótol minden fáradságért.
Nem is szaporítom tovább a szót, a pogácsa próbája úgyis az evés!
íme, a gluténmentes káposztás pogácsa fantasztikusan jó receptje:
Hozzávalók:
Kb. 40 darabhoz.
- 350 g rizsliszt + a nyújtáshoz
- 12 g útifűmaghéj
- Egy púpozott kiskanál só
- 1 csipet cukor
- 5 g instant élesztő
- 45 g laktózmentes vaj
- 225 ml meleg laktózmentes tej
- 1 tojás+a kenéshez
Töltelékhez:
- 3-4 evőkanál cukor
- Három evőkanál sertészsír vagy bármilyen zsiradék
- Fél fej káposzta lereszelve
- só
- bors
Elkészítése:
Egy nagyobb edényben a cukrot a zsíron karamellizáljuk, majd a káposztát rátesszük, és alaposan elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd addig pároljuk, míg szépen meg nem pirul (folyamatosan kevergetni kell).
A rizslisztet az útifűmaghéjjal, a sóval, a cukorral és az élesztővel elkeverjük.
A vajat a meleg tejben felolvasztjuk, és a gluténmentes lisztes keverékhez öntjük. A tojást is beleütjük, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Letakarjuk és 50 percig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát rizslisztes felületen átgyúrjuk, majd kb.3mm vastagságú téglalapra nyújtjuk (nekem nem sikerült a téglalap, de ez nem rontott a végeredményen).
A felületén a már langyosra hűlt káposzta harmadát eloszlatjuk, és a tésztát jobbról-balról behajtjuk. Az így kapott felületet kevés káposztával megszórjuk, majd a tésztát alulról-felülről behajtjuk. Megfordítjuk, letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. Ne ijedjünk meg, ha a hajtásnál megszakad a tészta! Sok töltelék miatt van, de csak így lesz jó szaftos a gluténmentes pogácsánk.
Ha letelt a 15 perc, a tészta tetejét meglisztezzük, ismét kinyújtjuk, és az előző hajtogatási folyamatot megismételjük a maradék káposztával. És ismét pihentetjük 15 percig letakarva.
Ezt követően a tésztát kb. 1-2cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét a tojással megkenjük, és 175 fokos sütőben (alsó-felső) 20-25 perc alatt megsütjük.
Családom körében osztatlan sikert aratott, pedig ők nem is kényszerülnek gluténmentesen étkezni, de szinte már követelik az újabb adagot.
Az én pogácsám egy kicsit kilóg a sorból, mert nem hagyományos formája lett. De ennek csak az az egyetlen oka, hogy bármilyen hihetetlen is, nincs pogácsa szaggatóm…..tudom elképesztő! De ígérem nektek, orvosolni fogom a problémát!
Ha hétvégén van több időtök sütögetni, akkor én ezt a receptet ajánlom kipróbálni, kétlem, hogy csalódást okozna. Egy kicsit édes, egy kicsit sós, igazán intenzív az ízvilága.
Kezdő fakanál forgatók is nyugodtan megpróbálhatják, bár több lépésből áll, de tényleg nem boszorkányság elkészíteni.
Jó program, és finom eredmény, nem is kell ennél több egy kellemes hétvégéhez!