Gluténmentes bejglinek félve fogtam neki, mert mindenkitől azt hallottam, hogy nem egyszerű elkészíteni még a sima búzaliszteset sem. Sokszor szétnyílik, ez már eleve ront a renoméján, még ha íze finom is.
Gluténmentes életem nagy barátja a Schär termékek, és az oldaluk böngészése során találtam egy bejgli receptet. Gondoltam, eddig minden, amihez a kenyér lisztjüket használtam, az sikerült, hátha most is beválik. Bár ez a recept, 2 fajta lisztet írt elő, így nem túl pénztárcabarát, de 1 évben az ember egyszer süt bejglit, úgy gondoltam így üsse kő, dorbézoljunk. Mindent megteszek a finom és tökéletes bejgli érdekében!
Nagyon jól tettem, mert egy szép, és finom bejgli sikerült elsőre, ez alapján azt kell mondjam, hogy gyerekjáték volt elkészíteni!
Nem is csigázom tovább az olvasót, íme a tökéletes karácsonyi gluténmentes bejgli recept:
2 rúd gluténmentes bejglinek megfelelő adag, a töltelék mákkal van írva, de dióval is működik, én az egyiket mákosan, a másikat diósan készítettem.
Előkészítés: 70 perc
Sütési idő: 20-25 perc
Pihentetés: 30 perc +15 perc
Hozzávalók:
- 200g Schär Mix-Bread liszt
- 100g Schär Farina liszt
- 100g cukor
- 1 csipet só
- 4g porélesztő
- 150g laktózmentes margarin
- 70ml laktózmentes tej
- 1db tojás
Töltelékhez:
- 200g darált mák vagy dió (vagy vegyesen 100g egyikből, másikból)
- 150g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- egy kis tej
- megkenéshez 1 db tojás
Elkészítése:
- A liszteket elkeverjük a cukorral, sóval, porélesztővel, majd belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a felmelegített tejet, beleütjük a tojást, ruganyos tésztát gyúrunk belőle, majd 30 percig pihentetjük.
- A darált mákot elkeverjük a porcukorral, belereszeljük a citrom héját és annyi tejet adunk hozzá, hogy morzsolható masszát kapjunk.
- A tésztát átgyúrjuk, két részre osztjuk, majd lisztezett felületen egyesével kinyújtjuk őket, eloszlatjuk a tölteléket, a széleit behajtjuk és feltekerjük. A tetejét megkenjük tojássárgájával, majd hagyjuk 15 percet pihenni, ezt követően megkenjük tojásfehérjével is.
- A bejglik tetejét megszurkáljuk és 175 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt arany-barnára sütjük őket.
Számomra ez a bejgli sütés volt maga a karácsonyi csoda, hogy elsőre ilyen jól fog sikerülni, nem hittem volna!
Egy biztos, karácsony előtt, fogok még egy adagot sütni, mert ebből a sütésből nem marad semmi 2 napon belül, az tuti.
Ha eddig azért nem sütöttél gluténmentes bejglit, mert féltél a kudarctól, akkor ez a recept neked való, bátran állj neki, garantált a siker.
Kellemes karácsonyi készülődést, élvezetes sütögetést kívánok!