Gluténmentes gofri egy nagyon közkedvelt sütemény. Mert nagyon könnyen és gyorsan összedobható, akár egy hétköznap este is belefér. Nem kell hozzá sok minden, no persze egy gofrisütő mindenképpen szükségeltetik.
A palacsinta egyszerűségével vetekszik, és a gofrit is nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni. Szinte elronthatatlan, és szerintem kevés olyan ember van a földön, aki nem szeretné.
Bár én úgy vagyok a gofrival is, mint a palacsintával, hogy az első adag sosem sikerül, de ezt én járulékos veszteségnek hívom, és ha van gyerek a családban, biztos vagyok benne, hogy feláldozza magát, és felfalja a kissé félresikerült példányt is.
Gluténmentes édesség gyanánt, természetesen laktózmentes is, hogy még véletlenül se ártson meg. Ezt a receptet, már 2x készítettem el, két különféle lisztkeverékkel. Szerintem nem volt különbség köztük, semmi rendhagyót nem tapasztaltam egyiknél sem.
Az alább leírom a gluténmentes gofri receptjét, ahogy én készítettem:
Körülbelül 5 db gofri sült ki ebből a tészta mennyiségből.
Hozzávalók:
- 125 g gluténmentes lisztkeverék (1.Mix-C Patisserie, 2.Mix-B Bread Schar)
- 70 g olvasztott margarin
- 2 db tojás
- 100 ml laktózmentes tej
- 80 g cukor
- 1 csipet só
- ½ tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
Keverd krémes állagúra a margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd ad hozzá a tojást és keverd az egészet addig, míg világos és habos állagú gluténmentes masszát nem kapsz.
Add hozzá a lisztet és a sót, végül öntsd bele a tejet. Hagyd kb. 10 percig pihenni a tésztát, közben melegítsd elő a gofrisütőt.
Amint elérte a megfelelő hőmérsékletet, önts egy kisebb merőkanál tésztát a sütő formájába, és süsd aranybarnára. Ezt addig ismétled, amíg el nem fogy a gluténmentes tésztád.
Én kb. 2 sütés között, olvasztott vajjal kikentem a gofrisütőt, így kevésbé tapadt le a gofri!
Ha készen vagyunk, akkor ízlés szerint feltétet teszünk rá, lekvár, nutella, gyümölcs, vagy mindezek kombinációja. És ha nagyon ki akarsz rúgni a hámból, akkor még laktózmentes tejszínhabot is tehetsz a tetejére. Garantált lesz az „ízorgia”!
Hűtőben tárolva, eláll egy-két napig, de ha csak a fenti mennyiséget készíted el, akkor ez nem lesz probléma. Ha többen ácsingóztok egy kis gluténmentes édességre, akkor ajánlatos dupla mennyiséget készíteni.
Én a helyetekben, nem teketóriáznák sokat, rögvest nekiállnék kipróbálni ezt a gofrit, és most, hogy írtam róla, nekem is megjött a kedvem egy újabb adaghoz.
Jó étvágyat hozzá!