Gluténmentes gyümölcskenyér, ami sokak otthonában a karácsonyi menü része.
Hagyományos ünnepi sütemény, amit én most glutén és laktózmentesen készítettem el. Tojást sem tartalmaz (aki érzékeny rá, az is elkészítheti magának), viszont annál több magvat, és aszalt gyümölcsöt.
Miklo’s universal Mix lisztkeveréket használtam, a tésztája jó sűrű lesz, nem kell megijedni ettől, ez a természetes. Én egy erős robotgép segítségét vettem igénybe, a tészta összekeveréséhez.
Olyan régen ettem gyümölcskenyeret, hogy már nem is igazán emlékszem, milyen az íze. De ez, amit most kisütöttem gluténmentes verzióban, ez valami varázslatos! Mennyeien édes, laktató, bár nehéz a tésztája, de egyáltalán nem terheli meg a gyomrot.
Ha valami tömény édességet szeretnél, akkor ez a sütemény tuti befutó lesz! Ráadásul, sok benne az egészséges adalék is, mint az aszalt gyümölcs és a magvak.
Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön az én gluténmentes gyümölcskenyerem receptúrája:
23cmx13 cm tepsiben sütöttem ki.
Hozzávalók:
- 20 dkg dió, mandula, pisztácia vegyesen
- 30 dkg aszalt gyümölcs (én áfonya, barack, datolyakombinációt tettem bele)
- 25 dkg gluténmentes lisztkeverék
- Fél teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szerecsendió
- Egy közepes biocitrom reszelt héja
- 2 dl laktózmentes tej
- 3/4 dl olíva olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 10 dkg étcsoki durvára darabolva
Elkészítési idő: 50 perc
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítés:
A magvakat és az aszalt gyümölcsöket daraboljuk nagyobb darabokra, és tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, cukrot, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót és a citromhéjat. Keverjük hozzá a tejet, majd mehet bele az olaj és a vaníliakivonat, végül pedig az étcsoki, a magvak és az aszalt gyümölcsök is.
Kanalazzuk a tésztát sütőpapírral kibélelt hosszúkás sütőformába, simítsuk el a tetejét, tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük aranybarnára.
Teljes kihűlés után szeleteljük a gluténmentes gyümölcskenyeret! Ez egy nagyon fontos momentum, mert én türelmetlen voltam, és ezért szeletelése nehezebb volt, szét akart esni…. De azért szerencsére nem veszett kárba, csak óvatosabban kellett vágnom.
Eme süti recept, egyszerű és nagyszerű, méltán lehet a karácsonyi ünnepség sztárja. Csak bátorítani tudlak benneteket, hogy készítsétek el ti is!
Jó szórakozást, és édes pillanatokat kívánok hozzá!