Gluténmentes receptből is van bőven olyan, amit bitang egyszerű elkészíteni és körülbelül 10 perc az összeállítása.
Pont ilyet kerestem, mert az ünnepek miatt sok időt töltöttem a konyhában, és most még a feltöltődés program fut nálam. De ennek ellenére vágytam valami házisütire, így kerestem egy olyat, ami egyszerű és nagyszerű.
Google a legjobb barátom marad 2025-ben is, így leltem rá erre az igazán puha almás kevert sütire. Az eredeti recept búzaliszttel van, de a rendszeres olvasóim tudják, hogy ez nekem nem akadály, bátran elkészítek mindent, csak a lisztet helyettesítem gluténmentessel.
Megnéztem, milyen lisztkeverékem maradt még, és neki is álltam az elkészítésének. Miklo’s universal mix volt a szekrényben, és ez általában tényleg minden sütivel kompatibilis.
A mértékegység bögrében volt megadva, én egy 250 ml amerikai mérőedényt használtam. A tepsi formája is csak opcionális, mert ha neked úgy van kedved, akkor sima tepsibe is kisüthetted, nekem volt itthon egy új kisebb tortaformán, és gondoltam felavatom.
Nem is fecsérlem tovább a szót, itt van a gluténmentes almás kevert sütemény receptje:
Elkészítési idő: 10 perc
Sütési idő :40-50 perc
Hozzávalók:
- 2 közepes db alma
- Két bögre gluténmentes lisztkeverék
- 1 bögre cukor
- 2 db tojás
- 1 bögre laktózmentes tej
- Egy csomag sütőpor
- 1 teáskanál. fahéj
- fél bögre olaj
- csipet só
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsünk elő egy közepes méretű tepsit vagy tortaformát. Vajazzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral.
Az almát reszeljük le, és szórjuk meg fahéjjal.
Készítsünk elő egy 250ml-s bögrét, ezzel mérjük a hozzávalókat.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Egy másik edényben verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá az olajat és a laktózmentes tejet. Forgassuk hozzá apránként a száraz keveréket, és dolgozzuk simára egy kézi habverővel. Végül keverjük bele a fahéjas almát.
Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, és simítsuk el. Toljuk sütőbe, és süssük 40-50 percig (az eredeti recept 30-35 percet ír, de az én sütőm gyengébb, ezért több idő kellett neki), vagy amíg a süti aranybarna nem lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Várjuk meg, míg kihűl, utána szeleteljük csak fel.
Szerintem egy nagyon finom, és puha almás sütink születik, és a sok alma miatt a tésztája még másnapra sem szárad ki. Akár délutáni tea mellé, vagy reggelinek is kiváló lehet.
Ha kedvet kaptál hozzál, akkor jó szórakozást, és végül jó étvágyat kívánok!