Gluténmentes életem előtt is nagy kedvencem volt az olaszok kedvenc pudingja a Panna Cotta. Sajnos a gluténérzékenységem mellé laktózérzékenységet is nyertem, így egy darabig nem is próbálkoztam a készítésével, mert tudva levő, hogy ehhez a pudinghoz, 3.5% tejet és minél zsírosabb 30-35% tejszínt kell használni.
Sajnos laktózmentes tejből én még nem találkoztam ilyen nagy zsírtartalmúval, még tejszínből azért lehet kapni 30%-t laktózmentesen is. Viszont ahhoz, hogy elérjük az igazi olasz puding állagot, annak ez a titka….
Csak-csak motoszkált a fejemben, hogy nem lehet, hogy én többet ne egyek az életemben isteni finom Panna Cottát! És eszembe jutott, hogy mi lenne, ha több zselatin lapot tennék bele, hátha az pótolja a zsírtartalmat, és az állaga ugyan olyan remegő pudingos lesz, mint amilyennek a „nagy könyvben” meg van írva.
Kipróbáltam! És működik, az állaga remek, „mint a kocsonya”, az íze könnyeden krémes, pont olyan, mint amit a mester cukrászok alkotnak egy menő étteremben. És ezt túlzás nélkül mondom! Próbáljátok ki!
Kevés alapanyagból, gyorsan összedobható, a hűtési időt nem lehet lespórolni, de megéri a várakozás.
Gluténmentes tökéletes Panna Cotta laktózmentes receptje, egyszerűen:
3 személyre.
Hozzávalók:
- 200 ml laktózmentes habtejszín 30% (én főző-habtejszint használtam)
- 150 ml laktózmentes tej (2,5% zsírtartalmú)
- 50 g cukor
- 5 db lapzselatin (be kell áztatni 150ml vízbe 5 percig, mielőtt a krémbe teszed)
- 100 g málna vagy eper is lehet
- fél evőkanál cukor
Elkészítése:
A laktózmentes tejet és a tejszínt vastag talpú nyeles lábasban felforraljuk.
Levesszük a hőforrásról, belekeverjük a cukrot és a lapzselatinokat, addig kevergetjük, amíg fel nem oldódik. Hagyjuk egy kissé kihűlni.
Tálkákba vagy poharakba töltjük, bátrabbak szilikon formába is önthetik, én ilyet is, olyat is készítettem. És betesszük a hűtőszekrénybe. 4-5 óra kelleni fog neki, amíg teljesen megdermed.
Közben elkészítjük a málnaöntetet. A málna harmadát félretesszük díszíteni. A többit összekeverjük a cukorral, majd botmixerrel pépesítjük. Átszitáljuk, hogy ne legyen benne mag.
Tálaláskor ebből kanalazunk a Panna Cotta tetejére, és néhány málnaszemmel díszítjük.

Látványra is pazar lesz, ízre meg fenséges desszert születik.
Télvíz idején a málna nem túl olcsó mulatság, kilehet próbálni egyébként fagyasztottal is. De én úgy voltam vele, néha kell a dőzsölés, és a „lúd legyen kövér” elven, megvettem a málnát (a Sparban nagyon finomat lehet kapni, még télen is).
Itt a végén meg kell valljam, hogy az eredeti receptben van vanília aroma, amit én figyelmetlenségből kifelejtettem….de nem hiányzott, így is megkaptam azt az ízt, amire vágytam.
Tejpuding laktózmentesen, azaz Panna Cotta, amit gluténérzékenyeknek is ajánlott, lelket melengető édesség, ha szeretnél egy kis nyarat idézni egy téli estén!