Gluténmentes Édesség

“Egyél jól, legyél jól!”

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mihamarabb értesülhess az új bejegyzésekről!


Ha tetszik a tartalom és szeretnél támogatni, akkor támogass egy kávé árával, hogy még több és még jobb tartalmakat készíthessek.

Gluténmentes édesség, ami alapból gabona mentes: Rizskoch

Gluténmentes rizskoch

Gluténmentes élet apró örömei, hogy vannak olyan hagyományos édességek, amiket eredeti formájában fogyaszthatunk. Ilyen a magyar konyha által is jól ismert rizskoch/rizsfelfújt.

Annyiban változtattam a hagyományos recepten, hogy laktózmentes tejet tettem bele. Az íze ugyanaz, az állaga mennyeien krémes, és elég töményre sikeredett, de éppen ezért nagyon laktató desszert sült ki belőle.

Egyetlen egy bánatom van, hogy sosem nő meg jó magasra a rizskochom….bár ez a recept az eddigi legjobban sikerült példány, abszolút viszi a prímet külalak tekintetében az eddigiek közül.

Lássuk is az alapból gluténmentes rizskoch receptet:

27×18 cm tepsiben készült

Előkészítési idő: 20 perc

Sütési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  •  15 dkg rizs 
  •  5 dl laktózmentes tej 
  •  fél teáskanál vaníliás cukor 
  •  4 evőkanál kristálycukor 
  •  5 dkg laktózmentes margarin 
  • négy db tojás 
  • 1 csipet só 
  • Feltétnek: lekvár, porcukor

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy szögletes tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy vajazzuk ki és hintsük meg az alját kukoricadarával.

Egy közepes méretű lábasba öntsük bele a rizst, majd öntsük rá a laktózmentes tejet. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot, majd keverjük össze.

Ezután kezdjük el alacsony lángon, fedő alatt főzni, míg a rizs megpuhul, magába szívja a tejet. Ez kb. 10-13 perc, a rizs típusától függően. Ha megfőtt, még forrón keverjük hozzá a laktózmentes margarint.

A tojásokat üssük bele egy másik, közepes tálba, és enyhén verjük fel. Adjuk hozzá a rizses keverékhez. Keverjük össze, majd öntsük bele az előkészített tepsibe.

A süteményt előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt süssük készre.

Ha elkészült, pár percig pihentessük a sütőn kívül, majd kockázzuk fel, és ízlés szerint kínáljuk porcukorral, illetve lekvárral.

Én csak porcukrot szórtam rá, mert annyira krémes lett az állaga, hogy lekvár nélkül is tökéletes volt.

Akár vacsorának is szuper választás lehet a rizskoch, főleg ahol gyerek van a családban, biztosan örömmel veszi. Én reggelinek fogyasztottam, de egy ebéd utáni desszertnek sem rossz ötlet.

Gyorsan megvan, néhány alapanyag kell csak hozzá. Szerintem tökéletes az édesség iránti vágy kielégítésére.

Jó étvágyat hozzá!