Gluténmentes citrom tarte, poharas kivitelben (cukormentes)

Gluténmentes citrom tarte egy elegáns, frissítő desszert, amely a ropogós omlós tészta és a krémes, enyhén savanykás citromkrém tökéletes harmóniáját nyújtja. Egyszerre könnyed és különleges, ideális választás tavaszi és nyári időszakban.

Ennek a sütinek eredetileg pite formában kellett volna megvalósulnia. Kétszer futottam neki sikertelenül, és harmadjára sem úgy sikerült, ahogy a nagykönyvben meg van írva. De annyira bosszantott, hogy megint kárba megy ez a sok alapanyag és a finom citromkrém, hogy hirtelen ötlettől vezérelve, kitaláltam, hogy csinálok belőle poharas desszertkrémet. A gluténmentes tésztájával csak annyi baj volt, hogy nagyon tört, így adta magát, hogy még jobban összetörőm, és a pohárkrém alapját fogja képezni. Majd erre kanalaztam rá a frissítő citrom krémet. Betettem a hűtőbe, hagytam pár órát állni, hogy összeérjenek az ízek, és a krém miatt a piskóta is megpuhult, így egy igazán üdítő citromos desszertet kaptam.

Az alábbiakban leírom a gluténmentes piskóta receptet. Ha te ügyesebb vagy mint én, és neked sikerül a piteforma, akkor arra kanalazd rá a citromkrémet. Ha meg törne, akkor nem kell elkeseredni, mert van „B” terv, pohárkrémként is tökéletes lesz.

Nem mellesleg gyorsan összedobható, 15 perc előkészület, 15 perc sütési idő.

Gluténmentes pite alap recept:

Hozzávalók

  • 120 g mandulaliszt (egy alkalommal próbáltam mandula és kölesliszt helyett Miklos’ universal lisztkeverékkel, de azzal annyira kemény lett, hogy ehetetlen volt)
  • 40 g kölesliszt
  • 12 g 1:4-es édesítő (sima kristálycukorral is próbáltam, de nem vált előnyére)
  • 1 citrom héja
  • 1 tojás sárgája
  • 70 g laktózmentes vaj

Lemon Curd: (ez minden gond nélkül működik, ízre és állagra is)

  • 3 citrom héja és leve
  • 30 g 1:4-es édesítő
  • 3 egész tojás
  • 70 g laktózmentes vaj

 Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy tálba öntöm, majd hozzá adom a tojássárgáját, a vajat és formázható tésztát készítek belőle. (Már itt gyanúsan kemény volt nekem az állaga.)

15cm széles piteformába dolgozom, a tésztát gondosan megszurkálom villával, majd 165

fokos sütőben 15 perc alatt arany barnára sütöm.

A krémhez a citromok levét és lereszelt héját egy forralóba öntöm. Hozzá adom a három

egész tojást, valamint az édesítőt és sűrű krémet főzök belőle.

A krémet átszűröm, majd, amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, hozzá adom a

vajat és egyneműre keverem.

A krémet a pite formába öntöm, majd hagyom megdermedni a hűtőszekrényben egy éjszaka

alatt. Vagy ha nagyon törik a tészta, a fent már említett módon tudunk kárt menteni!

Nekem elég sok bosszúságot okozott ez a lisztmentes sütemény, de azért minden jó, ha vége jó, és fenséges ízén nem változtatott semmit, hogy milyen formában tálaltam.

Gluténmentes poharas citromos tarte
Gluténmentes citromos pohár krém

Elegánsabb lett volna tortaként, de egy kis fantáziával, így is vállalható gluténmentes desszert lett belőle.

Kíváncsi lennék, hogy másnak hogyan sikerül!?