Egy gluténmentes csokitorta minden alkalomra tökéletes választás, de ezt a verziót azoknak ajánlom, akik a Brownie-t is szeretik. Mert legalább annyira tömény és édes, mint az előbb említett sütemény.
Tehát, ha nagyon erősen édességhiányotok van, akkor ez a csokitorta biztosan kielégíti a szükségleteiteket. Ráadásul, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ha a laktózmentesség is számít, akkor használjatok olyan vajat, ami nem bántja a gyomrotokat.
Ritkán használok mandulalisztet, mert annak van egy jellegzetes „mandulás” íze, ami kiérezhető, de ennél a sütinél csak hozzáadott az ízvilágához, igazán jót tett neki.
Csak egyszerűen össze kell keverni az alapanyagokat és kisütni, elrontani se lehet. Tűzoltás lehet, minden alkalomra, akár egy munkás nap estéjén is belefér.
Íme, a gluténmentes francia csokitorta receptje:
22 cm tortaformát használtam.
10-15 perc az elkészítési idő.
25 perc a sütési idő
Hozzávalók:
- 340 g étcsoki
- 150 g vaj (laktózmentes vagy növényi)
- 130 g kristálycukor
- 5 db tojás
- 100 g mandulaliszt
- 1 csipet só
- 15 g holland kakaópor
- 1 tk vaníliakivonat
Első lépésként az étcsokit, a vajat és a cukrot vízgőz fölött összeolvasztjuk egy tálban.
Amikor homogén és selymes, félrerakjuk.
A tojásokat habosra keverjük, majd az olvasztott vajas csokihoz keverjük.
A mandulalisztet, a sót és a kakaóport összekeverjük, majd a vanília kivonattal együtt a tojásos masszához adjuk, és átkeverjük.
A csokis masszát 22 cm átmérőjű, alulról sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 25 percre.
Mikor kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Magában is mennyei, de ha extra kényeztető élményre vágytok, egy kis vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is feldobhatjátok.
Ez a csokitorta nem tartozik a kalória szegény ételek közé, de néha kísértésbe lehet esni. Olykor muszáj áldozni az édes gyönyör oltárán is! Mert egy biztos, nagyon édes és krémes. Talán egy kicsit a láva sütihez hasonló, mert a belseje lágy a külseje ropogós. Még gluténmentes verzióban is megállná a helyét bármelyik Michelin csillagos étterem menüjében.
De ne higgyetek nekem, próbáljátok ki! Nem hinném, hogy csalódás lesz…