Gluténmentes élet kihívásainak köszönhetően mindig felfedezek valami újat és finomat. A hagyományos tócsni mindig is a kedvencem volt, és lisztmentes verzióját cöliákiásként is sűrűn eszem. Egyrészt mert finom, laktató és mindössze 3 összetevőből elkészíthető. Amellett, hogy nagyon olcsó étel, még gyorsan is elkészül, tipikus esete a „megúszos” ételeknek.
Most egy édes változatát készítettem el, és bekerül a top tízes finomságaim listájába. Mindössze annyi változtattam a recepten, hogy krumpli helyett almát reszeltem bele, és só és borsó helyett vaníliás cukor és fahéj került bele.
De nézzük is akkor a részleteket, jöjjön a gluténmentes almás tócsni bitang egyszerű receptje:
Elkészítési ideje nincs több negyedóránál!
Az alábbi mennyiségekből kb. 7-8 db tócsni sül ki.
Hozzávalók:
- 2 db alma
- 1 db „M” méretű tojás
- 1 kávéskanál sütőpor
- 7-8 evőkanál gluténmentes liszt (én Miklos’ universal mix-et használtam)
- 1 csomag vaníliás cukor
- olaj a sütéshez
- fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- Az almákat pucolás után reszeljük le nagylyukú reszelővel.
- Adjuk hozzá a tojást, a sütőport, a vaníliás cukrot, és több részletekbe keverjük bele a gluténmentes lisztet. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy egy sűrűbb nokedlitészta állagú legyen.
- Egy serpenyőben melegítsünk fel olajat, és egy kanál segítségével szaggassuk a masszát a meleg olajba. A kis almás halmocskákat nyomkodjuk szét a kanál hátoldalával, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat.
- A megsült tócsnit szedjük konyhai papírtörlőre.
- És végül szórjuk meg forrón fahéjas porcukorral.

Szerintem isteni finom lett, főleg frissen melegében! De nem lesz baja, 1-2 napig hűtőben tárolva sem.
Nekem másnap reggelig tartott ki, este kisütöttem, megkóstoltam és másnap reggel elfogyasztottam.
Puha, almás és édes finomság hétköznapokra, ha unod már a kommersz ételeket!