Gluténmentes hétköznapok nehézségeihez tartozik az is, hogy kitaláljuk mi legyen az ebéd. Én mindig törekszem arra, hogy valami gyors és egyszerű legyen, de még is egészséges.
Tavasz lévén, már keresem a könnyed lágy ízeket, mert ilyenkor az esik jól. Nálam a gyümölcsök primadonnája a citrom, mindennel képes vagyok kombinálni. Ezért előszeretettel nyúlok olyan receptekhez, ami citromot tartalmaz.
A másik kedvenc alapanyagom a vaj, meggyőződésem, hogy minden étel finomabb (lágyabb) lesz tőle, én még a tojásrántottát is vajjal készítem. Többnyire laktózmentes margarint vagy vajat használok.
A mai recept, amit szeretnék megmutatni nektek, az a fentebb említett alapanyagokat tartalmazza. Csirkemell citromos-vajas mázban és egy kis rizslisztben megforgatva. Igazán előkelő ebédet kapunk, ami könnyed, puha, szaftos és enyhén citrusos ízvilágban pompázik.
Ha kellően felcsigáztalak, itt van a 30 perc alatt elkészíthető, gluténmentes citromos-vajas csirkemell, pofon egyszerű receptje:
Előkészület: 10 perc.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 2 darab citrom
- 60 dkg csirkemell
- só és bors ízlés szerint
- 1 bögre rizsliszt
- 5 ek. vaj (laktózmentes)
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
- A citromot ujjnyi vastagságúra szeleteljük fel.
- A húst szeleteljük fel tetszés szerint, ha szeretnénk, kicsit klopfoljuk ki. A szeleteket sóval és borssal fűszerezzük, majd forgassuk rizslisztbe.
- A vajat (2 evőkanál) serpenyőben hevítsük fel, majd tegyük bele a hússzeleteket, és mindkét oldalukon süssük 3-4 percig.
- A kisült hússzeleteket szedjük hőálló edénybe (tepsi, jénai).
- A serpenyőbe, amelyben a hús sült, dobjuk bele a többi vajat és a citromkarikákat, 2-3 percig pirítsuk, közben fordítsuk meg a citrusfélét.
- A citromos vajat öntsük a hússzeletekre, és a citromkarikákat is helyezzük a hús mellé vagy a tetejére.
- A húst toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig.
- Tálalás előtt finomra aprított petrezselyemmel szórjuk meg.
Köretnek én rizst főztem hozzá, de lehet akár sült krumpli, vagy csak egy saláta.

Annyira szaftos a sok vajtól, hogy akár magába is megállja a helyét, és ha bírod a savanykást ízt, még a citromot is megeheted, természetesen a héja nélkül.
Én örülök, hogy rátaláltam erre a remek receptre, jól el is raktározom az emlékeimben, mert sűrűn fogom elkészíteni.
Ebből az adagból 2-3 nagyobb adag jött ki, de ebben az esetben nem bántam, hogy 3 napig ugyan azt ettem, annyira ízlett.
Ha egy gyors és egészséges gluténmentes ebédet keresel, akkor ezt a receptet, feltétlen próbáld ki te is!