Gluténmentes kókuszos-mákos kocka fenséges csokimázban

Gluténmentes kókusz kocka készült volna eredetileg, de nem jól mértem fel az éléskamrám készletét, és mikor már nekikezdtem a sütésnek, akkor derült ki, hogy kevés a kókusz reszelékem. Viszont annyira süti ehetnékem volt, hogy kerestem valami alternatívát, mellyel kiküszöbölhetem a hiányt. Így született meg ez az általam megreformált kókusz kocka, mákos verziója.

A mákból azért kevesebb ment bele, mint a kókuszból, így inkább a kókusz dominált, ezért nem kell attól tartani, hogy furcsa kombináció lehet ez a kókusz-mák vegyítése.

Szintén különlegesség, hogy egyáltalán nem tartalmaz lisztet (pedig tészta lesz belőle), se laktózt. A cukrot is lehet helyettesíteni például eritrit-tel.

És most jön az, ami egyenesen fenségessé teszi ezt a gluténmentes édességet, a csokimáz, ami kellemesen körülöleli a süteményeket és melengeti a lelket. Őszintén mondom, az erőteljes csoki íz, szinte elnyomja a mákot, és csak a kókuszt érezni ki belőle. Mondhatni mákot csak nyomokban tartalmaz, vagy csak egy segédanyag, aminek jelentéktelen az íze.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, az alábbiakban lejegyzem, hogyan is készült a gluténmentes kókuszos-mákos kocka, csokimázzal:

Előkészület: 10-15 perc.

Sütési idő:35-40 perc.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 280 g laktózmentes görög joghurt
  • 3 db tojás
  • 70 g eritrit vagy cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 5 ml vanília aroma
  • 240 g kókuszreszelék, ami nálam kb. 100 g mákkal lett helyettesítve

Csokimáz:

  • 1 dl laktózmentes tej
  • 50 g kakaópor (cukormentes)
  • 60 g eritrit vagy cukor
  • 50 g laktózmentes vaj

Elkészítése:

  • A tészta hozzávalóit összekeverjük, a legvégén keverjük hozzá a kókusz-mák keverékét.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. 180 fokon alsó-felső sütéssel 35-40 percig sütjük.

Ezalatt az idő alatt elkészítjük a csokimázat is:

  • Lábasba felmelegítjük a tejet a kakaóporral és a cukorral (nem kell forralni).
  • Ha a cukor teljesen elolvadt, levesszük a tűzről, és hozzá keverjük a vajat, hogy szép selymes állaga legyen.
  • Ha a sütialapunk is elkészült, felszeleteljük kockákra, és egy villa segítségével alaposan megmártogatjuk a csokimázban.

Látványra se utolsó, de ízében is verhetetlen! Egy légiesen könnyed tésztájú, intenzíven csokis gluténmentes édesség kerül terítékre. Én hűtőben tároltam, 1-2 napig biztosan finom marad, ha így teszel.

Minél többet sütők, annál bátrabb leszek, és merek eltérni egy recept leiratától, és azért többnyire egy értékelhető sütemény lesz belőle. Így titeket is csak bátorítani tudlak, hogy tegyetek így, hisz a mondás is úgy szól, hogy bátraké a szerencse!