Gluténmentes tejfölös epres-süti (laktózmentes)

Gluténmentes tejfölös epres süti, eper szezonban az igazi. Ilyenkor a legfinomabb az eper, és nekem amúgy is az egyik kedvenc gyümölcsöm.

Nem csak glutén, hanem laktózmentes is, viszont cukrot jócskán tartalmaz, így nem mondhatnám teljesen diétásnak. De a gluténmentes diétában teljesen beilleszthető.

Nagyon egyszerűen elkészíthető, mondhatni gyerekjáték, bár én egy kicsit tartottam tőle, mert a pitetészták ez idáig sosem sikerültek…viszont most megtört az átok! Bár voltak aggályaim a készítési folyamat során, főleg, hogy minimálisan tört a tésztám, de szerencsére a végén tökéletes lett.

Így bátran ajánlom azoknak is, akik velem együtt nem ápoltak jó kapcsolatot a gluténmentes pitetészta készítéssel.

Azt gondolom, hogy ennél a süti típusnál, nagyon fontos, hogy milyen lisztet használunk, így én mindenképpen azt javaslom, hogy ha tehetitek a Miklos’ Universal Mix lisztkeveréket tegyétek bele, azzal biztosan sikerülni fog.

És itt van a lényeg, a gluténmentes tejfölös-epre süti szuper receptje:

25×25 szilikon torta formába sütöttem, de ha nincs ilyened, akkor egy sima forma is megteszi, csak tegyél bele sütőpapírt.

Elkészítési idő: 40 perc.

Pihentetési idő: 30 perc.

Sütési idő: 40 perc.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 180 g gluténmentes liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1tk sütőpor
  • 1 db tojás

Töltelékhez:

  • 500 g laktózmentes tejföl
  • 3 db tojás
  • 100 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citromhéja és kifacsart leve
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 2 ek gluténmentes zsemlemorzsa
  • 300 g eper

Elkészítése:

  1. A tejfölös-epres süti tésztájához minden alapanyagot egy keverőtálba mérünk, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. 
  2. Közben a “töltelékhez” a zsemlemorzsa és az eper kivételével minden alapanyagot egy tálba öntünk, és habverővel csomómentesre keverjük. 
  3. A pihentetett tésztát belehelyezzük és egyenletes eloszlatjuk a szilikon formába (ne ijedj meg, ha törik, csak szépen oszlasd el egyenletesen), villával megszurkáljuk pár helyen és 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  4. Ha megvan, megszórjuk a tészta tetejét zsemlemorzsával, beleöntjük a tejfölös masszát, és a tetejét kirakjuk a negyedelt eprekkel. Végül visszatesszük a sütőbe további 40 percre.
  5. Kihűtjük, és már szeletelhetjük is a sütikét.
Gluténmentes tejfölös epres süti
Gluténmentes tejfölös epres süti

Egy igazán könnyed nyári sütemény születik, én konkrétan nem bírtam abbahagyni az evését.

Ne habozzatok, ha kipróbálnátok, biztosan bekerül a kedvenc gluténmentes édességeid közé!

Több kukában végzett pitetészta után, állíthatom, hogy ez a recept az említett liszttel biztosan működik!

Gluténmentes tejfölös epres süti
Gluténmentes tejfölös epres süti

Nem is kell több szerintem egy tökéletes nyári délutáni ejtőzéshez, egy finom epres süti egy árnyékos kertben elfogyasztva. És persze egy frissítő limonádéval vagy jeges kávé mellé!

Jó étvágyat hozzá!