Gluténmentes meggyes csokis muffin, laktózmentes tejtermékekkel. Egy muffin csak akkor jó, ha tényleg szaftos, puha és tele van ízekkel. Ez a meggyes csokis változat éppen ilyen: gazdagon csokis, frissítően meggyes, belül puha és egyáltalán nem száraz!
Pedig a gluténmentes süteményeket szokta az a vád érni, hogy nagyon szárazok lesznek a gabonamentes lisztkeverékek miatt. Ez a tézis számomra ismét megdőlt, ez a muffin bizonyítéka ennek! Nagy rajongója vagyok a Miklos’ Universal Mix keveréknek, és meggyőződésem, hogy nem lehet vele rosszat sütni, lehet benne valami, amitől nem száradnak ki a piskóták. No, és persze a tejföl és a sok gyümölcs is hozzájárul ahhoz, hogy mennyein puha, és omlós legyen az édes nassolni valónk.
Mindezek mellett, ez a muffin azért is jó, mert gyorsan, komplikáció mentesen elő lehet állítani, csak össze kell keverni az alapanyagokat és már mehet is a sütőbe, 20 perc és már élvezhetjük is a munkánk gyümölcsét. Még a nyári melegben is megéri azt a fél órát a konyhába tölteni, ezért a fenséges lisztmentes süteményért.
Nem is szaporítom tovább a szót, itt a gluténmentes meggyes csokis muffin „babakönnyű” receptje:
14 db muffinhoz elegendő alapanyag.
Elkészítési idő:15 perc.
Sütési idő: 20 perc.
Hozzávalók:
- 250 g gluténmentes lisztkeverék (Miklos’ Universal Mix-t használtam)
- 180 g kristálycukor (működik Dia-wellness édesítővel is, csak a mennyiségre figyelj)
- 30 g kakaópor (cukormentes, mert ügyelünk az alakunkra)
- 1 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 2 db tojás
- 180 g tejföl (laktózmentes)
- 130 ml olívaolaj/étolaj
- 200 ml tej (laktózmentes)
- 1 tk vaníliaaroma
- 300 g csokipasztilla (vagy bármilyen csoki, amit apró darabokra törsz)
- 250 g meggybefőtt (magozott)
Elkészítése:
- Első lépésként egy tálban elkeverjük a szárazanyagokat, azaz a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy másik tálban robotgép segítségével homogénre keverjük a nedves alapanyagokat, a tojásokat, a tejfölt, az olajat, a tejet és a vaníliaaromát.
- Ezután összekeverjük a két tál tartalmát, majd beleforgatjuk a csokipasztillát és a leszűrt meggybefőttet.
- A kész masszát muffinpapírral (én a szilikonosat szeretem, mert semennyire nem ragad rá a sütire) bélelt muffinformákba adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Ennyi az egész, ugye milyen gyerekjáték?!
Egy kicsit érdemes várni, amíg valamennyire kihűl, és csak ezután vegyük ki a muffinokat a formából.
Vigyázat, ha egyszer beleharapsz, nincs megállás! Én legközelebb dupla tepsit sütők belőle, mert egy szempillantás alatt csak az üres muffin papírok maradtak az asztalon.
Már annyit dícsértem ezt a gluténmentes muffint, hogy lassan szavahitetlen leszek, így amondó vagyok, ne habozzatok tovább, dobjátok össze ti is!
Nem fogjátok megbánni, kevés munka befektetéssel egy imádnivalóan ízletes sütemény kerülhet terítékre.
Jó étvágyat hozzá!

