Gluténmentes olívaolajos citromos süti (Dia-Wellness édesítővel)

Gluténmentes olívaolajos-citromos sütemény, laktóz és cukormentesen, ami bearanyozta a mai napomat.

Nyár lévén, nem szeretek túl sok időt tölteni a konyhába, ezért törekszem rá, hogy olyan ételeket készítsek, amik gyorsan elkészülnek. Ez a sütemény pont ilyen, nem mellesleg a világ egyik legegyszerűbb receptje. Csak össze kell önteni a hozzávalókat, egy kis keverés-kavarás és mehet is be a sütőbe. És amíg sül, addig napozhatunk a kertben, teraszon, vagy ami jólesik a nagy melegben.

Eredetileg ez is egy búzalisztes recept, ráadásul porcukor használatával. De már elég bátor vagyok hozzá, hogy bármilyen hozzávalót felcseréljek olyanra, ami kompatibilis velem, így most is tettem egy próbát. Kedvenc gluténmentes lisztkeverékemhez nyúltam (Miklos’Universal Mix), és a porcukor helyett édesítőt használtam, amit kávédarálóval porítottam. És természetesen a tej is laktózmentes verzióba került bele.

Vaj helyett, most az egzotikusabb olívaolajat használtam, ami szerintem a citrusos gyümölcsökhöz is jobban passzol, és van olyan nézet is, hogy az olívaolaj egészségesebb, mint a vaj vagy zsírfélék… Így lett kerek számomra, ez az isteni citrusos, mennyein puha (tovább fokozni már nem tudom) nyári sütemény.

Ha kellően felcsigáztalak, itt is van a gluténmentes olívaolajos-citromos süti saját receptúrám alapján:

Elkészítési idő: 10-15 perc.

Sütési idő: 50 perc

Hűlési idő: 15 perc.

Én 22cm átmérőjű tortaformát használtam, de nagyobbat ajánlók, mert nagyon magasra feljött!

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 1 db lime
  • 2 db citrom
  • 200 ml olívaolaj + a forma kikenéséhez
  • 75 g Dia-Wellness (1:4 arányú) édesítő porítva + a tetejére
  • 250 g gluténmentes lisztkeverék
  • ½ tk. sütőpor
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 300 ml laktózmentes tej
  • 2 tk. vaníliaaroma

Elkészítése

  1. A tojásokat összekeverjük a citrusok reszelt héjával és kifacsart levével. Hozzákeverjük az olívaolajat és a porított édesítőt, és simára keverjük a masszát.
  2. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Hozzáadjuk a tejet és a vaníliaaromát, majd az egészet simára dolgozzuk és a két keveréket összekeverjük. 
  3. Kiolajozott, sütőpapírral alulról kibélelt tortaformába simítjuk, aztán mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 50 percre, de tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy teljesen átsült-e.
  4. Miután kivettük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük, aztán megszórjuk porcukorral (édesítő porítva), és kész is.

Természetesen elkészíthető sima porcukorral is, de ha vigyázni akarsz a topformádra (vagy csak tiltott a cukor), akkor érdemes édesítőt használni. És ennek a Dia-Wellness édesítőnek, tényleg semmilyen mellék íze nincs, észre se veszed, hogy nem sima cukor van benne.

Gluténmentes olívaolajos citromos sütemény
Gluténmentes olívaolajos sütemény

Szerintem egy nagyon kellemes és puha gluténmentes sütemény kerekedet ki ebből a receptből, én imádtam, hamar elfogyott!

Egyél jól, legyél jól ezzel az édességgel!