Ez a gluténmentes vegyes gyümölcsös piskóta a világ legegyszerűbb süteménye. Nemhogy elrontani nem lehet, de még isteni finom is!
Biztos sokatoknak ismerős lesz a recept, csak éppen nem gluténmentes verzióban. Én is a barátnőmtől kaptam, aki jó tíz évvel ezelőtt hallotta a családi napközibe, ahova a kisfia járt. A legjobb receptek azok, amiket anyukák adnak át anyukáknak, mert a jó dolgok mindig szájról-szájra terjednek.
És ez a recept egy örök klasszikus is marad, mert költséghatékony és gyorsan megvan. Jó sok gyümölcsöt érdemes hozzá adni, úgy lesz igazán zamatos. A gyümölcs lehet bármilyen, de így ősz idején én szilva és barack konzervet tettem rá.
A tejföl laktózmentes a liszt gabonamentes, ez mind, amit az eredeti recepten változtattam. És a Miklos’ Universal Mix lisztkeverék, ebben a süteményben is nagyon jól bevált.
Nem is húzom tovább az időt, jöjjön is a gluténmentes vegyes gyümölcsös piskóta receptje:
Elkészítési idő: kb. 20 perc.
Sütési idő: 20-30 perc, sütő válogatja.
Hozzávalók:
- 300 g gluténmentes lisztkeverék (Miklos’Universal Mix)
- 150 g cukor
- három egész tojás
- 3 dl laktózmentes tejföl
- 1 csomag sütőpor
- egy csipet só
- néhány csepp citromlé
- gyümölcsök (nálam a barack és szilva konzerv volt a befutó)
Elkészítése:
- Veszünk egy nagyobb keverő tálat és a lisztet, cukrot, tojást, tejfölt, sütőport és egy csipet sót csomómentes masszává keverünk.
- Fogunk egy kisebb tepsit (kb. 23 x 15 cm), kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a masszát.
- Tetejét alaposan megszórjuk a gyümölcsökkel, amit az előkészítése során meglocsoltunk egy kis citrommal, de ez a lépés el is hagyható.
- 200 fokon előmelegített sütőben, alsó-felső módban tűpróbáig sütjük. Az én sütőmben kellett neki 30 perc is, amíg aranybarna nem lett.
És készen is vagyunk, hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Amilyen egyszerű, annyira finom ez a gyümölcsös piskóta, és számomra mindig plusz értéket jelent, ha a nem gluténérzékeny ember véleménye is az, hogy nagyon finom
Nagy sikert értem el vele több ismerősömnél is, és még egy külön pont jár az eltarthatóságáért, ugyanis több napon át pihe-puha marad, nem szárad ki!
Mondhat nekem bárki, bármit, de az a tévhit, hogy a gluténmentes sütemények szárazok és nem finomak, ez egyszerűen butaság! Csak kell hozzá egy jó recept (ami lehet hagyományos is) és egy minőségi lisztkeverék, és mindent meg lehet oldani, kompromisszumok nélkül.
Javaslom, hogy még ma próbáljátok ki!

